Er det endelig Leeds' tur?

15/05/2019

15 års ørkenvandring kan være over, men først må finaleplassen sikres på bekostning av Derby County.

I kveld avgjøres det hvem som får spille play off-finale mot Aston Villa på Wembley, og Leeds United er klar favoritt. 1-0-seieren på Pride Park forrige uke gir Lampard og Derby et fjell å bestige, da ingen klubb tidligere har nådd finale etter hjemmetap i første play off-kamp. Det sitter da også atskillige voksne Leeds-tilhengere med Champagnen på kjøl etter 15 års fravær fra Premier League. Klubben hadde sin virkelige storhetstid på 1960- og 70-tallet, da de både vant flust med trofeer hjemme i England, samt spilte finaler i de gjeveste europacupene. Også på tidlig 2000-tall spiste man kirsebær med de aller største, men da gjennom å bruke penger de ikke hadde. Nedturen har vært voldsom, og siden nedrykket i 2004 har klubben hatt tilhold på nivå 2 og 3. 

Det har alltid vært forhåpninger om at en ny æra skal være på vei, men forvirrede klubbeiere har alltid tråkket feil. De siste årene, under ledelse av den spinnville italieneren Massimo Cellino, har Leeds United vært hele fotball-Englands Laughing Stock. Cellino ble først sett på som redningsmannen for en klubb i økonomisk fritt fall, men heller viste 62-åringen seg å være en original uten bakkekontakt, som i tillegg spiste managere til frokost. Under nytt eierskap, og med Marcelo Bielsa som sjef, har Leeds endelig funnet riktig spor. Lenge virket det å skulle ende med direkte opprykk, men feilskjær i sesonginnspurten gjorde at man måtte nøye seg med play off. Etter forrige ukes 1-0-seier på Pride Park står man nå uansett med den ene foten i finale på Wembley, og vel fremme i finale er man bare 90 minutter unna et særs etterlengtet opprykk og comeback i Premier League. 

Leeds må i kveld klare seg uten sin toppscorer Kemar Roofe, mens også midtstopper Pontus Jansson er usikker på spill. Facoritt blir man uansett, og statistikken er som nevnt så absolutt på Uniteds side. 
Avspark for avgjørende semifinale på Elland Road tas kl. 20:45.


Kim Marki

Bookietest2019