Én favoritt

06/04/2019

Det dukes for semifinaler på Wembley, men årets FA-cup har uansett bare én favoritt.

Henholdsvis 35 og 59 år har gått siden Watford eller Wolverhampton var i FA-cupfinale. Søndag vil en av de to kunne starte ny tidsregning. Før den tid vil det blir avgjort om det er Manchester City eller Brighton som blir finalemotstander. 

Wolverhampton Wanderers skaffet seg plass i FA-cupens semifinale gjennom svært fortjent seier mot Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. At det ikke var noen tilfeldighet ble bevist tirsdag denne uken, da de røde djevlene ble slått også i Premier League. Nå venter semifinale på Wembley, og uansett hvordan dette ender vil Wolves kunne se tilbake på en fantastisk sesong. Comebacket i Premier League har gått over all forventning, der ulvene har stø kurs mot å ende opp som best av de neste beste. 7.plassen bak «de seks store» er et bevis på at klubben har gjort svært mye riktig etter at de sommeren 2016 ble gitt økonomisk løft gjennom eierskifte.

Wolves har en stolt historie, men i FA-cupfinale har man ikke vært siden 1960, da Blackburn Rovers ble slått 3-0. 
–Det finnes folk på tribunene som opplevde storhetstiden på 1950- og 60-tallet, og vi ønsker å la dem gjenoppleve dette. Det er atskillig tyngre å gå hele veien nå, men vi vil så definitivt gjøre vårt ytterste for å gi fansen gleden av Wembley-finale. Jeg er uansett svært stolt av hva spillerne har opplevd allerede, sa manager Nuno Esperito Santo etter at United var slått 2-1 i kvartfinalen.

Revansjejakt
Totalt kan Wolves se tilbake på åtte finaler, og fire av disse er vunnet. Nå gis man muligheten igjen, men noen stor forhåndsfavoritt mot Watford er man ikke. Ulvene har som kjent tatt rollen som Premier Leagues Robin Hood denne sesongen, da både Liverpool og Manchester United er ekspedert på vei til semifinale, mens de også har imponert mot de seks store i ligasammenheng. Mot lagene lavere plassert har man imidlertid slitt atskillig tyngre. Tabelljumbo Huddersfield har plukket to av sine totalt tre seirer mot nettopp Wolves. Mot helgens semifinalemotstander røk man 0-2 hjemme på Molineux, og Watford er da også av lagene som kan utfordre ulvene i kampen om å bli best bak de seks store i Premier League.

Kan skrive historie
Watford er fremme i semifinale etter en tredje seier mot Crystal Palace denne sesongen. Semifinale er ikke noe Watford er ukjent med, men bare én av fem tidligere semifinaler er vunnet. 35 år har gått siden de siste var der, og i 1984-finalen endte det med 0-2-tap mot Everton. 
–Det er en veldig stor dag for oss. Både spillere, trenere, fans og alle andre involverte, sa manager Javi Gracia etter at Palace var ekspedert i kvartfinalen. 

Før tirsdagens møte med Fulham hadde Watford bokført tre tap fra siste fire ligakamper. Noen formsvikt var det uansett aldri snakk om. De tre nederlagene kom mot Manchester City, Liverpool og Manchester United, og mot United var man i tillegg svært uheldige som ikke fikk med seg poeng fra Old Trafford. Mot Fulham løsnet det igjen foran motstanders mål. Fire spillere havnet på scoringslista, da Watford sendte Fulham tilbake til The Championship. 

Stor oddsfavoritt
Tabellnaboene Wolves og Watford kjemper jevnbyrdig kamp om den ene plassen i finalen på Wembley 18.mai. I den andre semifinalen har Brighton fått den utakknemlige oppgaven å skule kjempe om finaleplass mot Manchester City. Pep Guardiola og City har allerede hentet hjem årets ligacuptrofé, og har siktet innstilt på fire titler. For Brighton er situasjonen en helt annen. The Seagulls er fortsatt truet av nedrykk, og få tror de kan lage problemer for Pep & Co i cupen. 

Brighton gjorde alt annet enn å imponere i kvartfinalen, der de to minutter før slutt på ordinær spilletid lå under med 0-2 mot Championship-sliter Millwall. Utlikning til 2-2 kom fem minutter på overtid, og plass i semifinale ble sikret gjennom 5-4-seier på straffespark-konkurranse. 
–Dette var en cupkamp slik tilskuerne vil ha den. Spenningen var til å ta og føle på, og jeg er imponert over mine spilleres karakter. Innspurten og viljen til å vinne var imponerende, sa Brighton-boss Chris Hughton til engelsk presse etter dramaet på The Den. 

–Glem det
Manchester Citys stjernegalleri er oddsfavoritt I alle turneringer de deltar, men Pep Guardiola ønsker ikke oppmerksomhet rundt de fire mulige titlene. 
–Vi har bare vunnet én tittel denne sesongen, og i løpet av en uke kan vi være ute av de tre andre turneringene. Jeg har gitt spillerne klar beskjed om ikke å tenke for mye på en eventuell storeslem, så kan vi heller prate sammen i slutten av april. Og hvorfor skulle vi egentlig kunne vinne fire titler? Liverpool klarte det aldri i sin forrige storhetsperiode, Manchester United lyktes ikke under ledelse av Sir Alex Ferguson, Jose Mourinho klarte det aldri med Chelsea og Arsenal klaret det ikke med Arsenal, så hvorfor skulle vi. Vi venter uansett til slutten av april før vi tar praten om dette, sier Pep Guardiola ifølge BBC.

Favorttstempelet før bataljen lørdag ettermiddag kan imidlertid ikke Pep vri seg unna. City har vunnet 21 av sine 22 siste kamper i alle turneringer, og tre tidligere Premier League-møter med Brighton er vunnet med total målscore 7-1. 

 


Kim Marki

Bookietest2019