«De seks store» har blitt to

12/05/2019

Det handlet kun om to lag i Premier League denne sesongen, og begge hadde gjort seg fortjent til pokal.


14 strake seirer gjorde at Manchester City søndag kunne strekke armene i været og feire en ny Premier League-tittel. De himmelblå slo rekorder på løpende bånd da de forrige sesong vant tittelen i utklassingsstil, og de fleste trodde nok det ville ta lang tid før noen kom i nærheten av denne prestasjonen. Mens man i fjor gikk til topps helt uten konkurranse, har man imidlertid denne gang blitt presset helt inn på oppløpet av Liverpool, og dette bidro nok til at man denne gang ikke kunne tillate seg et eneste hvileskjær i innspurten. Manchester City tapte totalt fire ligakamper denne sesongen, men etter å ha kommet ajour med de røde fra Merseyside var det slutt på glipptakene. Det var antatt å bli nerver da man i siste kamp var pisket til å ta full pott mot Brighton på Amex Stadium, men selv ikke på 1-0 til hjemmelaget lot City-spillerne seg affisere. 4-1-seieren betyr 14 strake trepoengere, og 18 seirer fra siste 19 ligakamper. 

Close, no cigar


Liverpool måtte innfinne seg med 2.plass, etter selv å ha avsluttet med ni strake seirer og gjennom hele sesongen bare å ha tapt én kamp. Det er naturligvis tungt for Liverpool-spillerne å måtte se lag foran seg på tabellen etter en slik oppvisning. Ingen tabelltoere har noen gang stått med like mange poeng, og 97 poeng er altså mer enn Manchester United har oppnådd i noen av sine vinnersesonger, og også mer enn Arsenal skrapte sammen da de i sin tid gikk ubeseiret gjennom en hel sesong. Da er det faktisk bare å applaudere City som gjorde det enda et hakk bedre. Et lag som over to sesonger henter hjem 198 poeng av 228 mulige er ganske gode i fotball, for å si det slik. 

For Liverpools spillere, trenere og fans er dessuten ikke sesongen over. Miraklet mot Barcelona gjør at det også skal spilles Champions League-finale, men også der kan man altså ende opp med å bli slått på målstreken av en Premier League-kollega. Tottenham har tapt hele 13 ligakamper denne sesongen, men i finalen i Madrid 1. juni stiller man likevel med blanke ark, og ingen skal avskrive Pochettinos Spurs. 

Fire i skyggen
Premier League har for øyeblikket gått fra å ha seks stormakter, til nå å ha to. Gapet fra City og Liverpool og ned til de neste beste er monumentalt. Chelsea har hatt en spillemessig skuffende sesong, og at de blir nummer 3 skyldes i første rekke at Arsenal og Manchester United har vært enda verre. Tottenham ender topp 4 uten å bruke en krone på spillerkjøp, og kan dessuten se frem til Champions League-finale, men 13 ligatap er 10 for mye til å kunne kalle Premier League-sesongen vellykket. For Manchester Uniteds del er den nylig avsluttede sesongen et skammens kapittel. Ole Gunnar Solskjær har en formidabel jobb å gjøre, men etter den fryktelige sesongavslutningen gjenstår å se hvor lang tålmodighet ledelsen på Old Trafford har. De høye herrer i gangene på Trafford angrer ganske sikkert bittert på at de ikke lot nordmannen gå vikarperioden ut før de gjorde ansettelsen permanent. 

Nesten som forventet. Nesten.
Cardiff var før sesongen alles store nedrykkskandidat nummer én, og det endte da også mer retur til hvor de kom fra på denne tiden i fjor. Neil Warnock og hans menn har imidlertid all mulig grunn til å være stolte av hva de leverte. Ikke før i nest siste runde ble nedrykket bekreftet, og 2-0 mot Manchester United på Old Trafford i sesongavslutningen var akkurat hva de fortjente. At Huddersfield skulle få en reaksjon var heller ikke overraskende, og The Terriers blir ingen umiddelbar opprykksfavoritt når de neste sesong skal forsøke å gjøre umiddelbart comeback. Hva The Hudds leverte denne sesongen var langt under pari. At Fulham skulle ende opp som tredje nedrykker var imidlertid ikke hva vi hadde trodd før sesongen. Hovedstadslaget overbeviste stort i The Championship forrige sesong, men heller enn å bygge videre på troppen som leverte så godt da, valgte man i ambisiøs stil å være en stormakt i overgangsvinduet. De 100 pundmillionene som ble investert var bortkastede penger, intet annet. 

Gledelig overraskelse
Sesongen var blottet for de helt store overraskelsene. At Wolves skulle slå godt fra seg i comebacket var de fleste enige om før avspark, men måten de gjorde det på var uansett formidabel. Med litt mindre Robin Hood-takter kunne man fort utfordret enda høyere enn 7.plassen de til slutt ble stående med. Det er uansett nesten 20 år siden et nyopprykket lag har endt så høyt, og nå venter mest trolig spill i Europa for ulvene. Den engelske sesongen er imidlertid ikke helt over. Fortsatt gjenstår FA-cupfinale på Wembley kommende helg. Watford kan der stjele Europa League-plassen fra Wolves, men mer sannsynlig er det naturligvis at seiersvante Manchester City vinner igjen, De vil å så fall krones til aller første engelske klubb som har vunnet liga, FA-cup og ligacup i en og samme sesong. Det ER noe helt spesielt med Pep Guardiolas himmelblå elever.

 

 


Kim Marki

 

Bookietest2019