5000 ord om Premier League-runden

08/11/2019

Runden innledes med bunnoppgjør, og avsluttes med "ligafinale".

Tolvte runde i Premier League sparkes i gang med oppgjør mellom tabelljumboene Norwich og Watford fredag kveld, og avsluttes med et brak når Liverpool søndag ettermiddag får besøk av tittelrival Manchester City. Runden inneholder også potensielt avgjørende kamp om topp 4, når Leicester får besøk av Arsenal. 

Outsidere
Liverpool vil, med hjemmeseier søndag, ha ni poengs forsprang på den regjerende mesteren. Få tror laget, som siden starten på forrige sesong bare har tapt én kamp, da vil stoppe før en første ligatittel på 30 år er i havn. Det vil skille ni poeng til Manchester City, men verdt å merke seg er at City søndag kveld da vil kunne være nummer fire på Premier League-tabellen. 

Leicester og Chelsea har hjemmekamper mot henholdsvis Arsenal og Crystal Palace, og begge er opplagte favoritter. Duoen vil da være Liverpools nærmeste utfordrere med åtte poengs luke frem, mens kampen om topp 4 også vil kunne kalles noe nær avgjort. Tottenham og Manchester vil, om de som forventet vinner hjemme mot henholdsvis Sheffield United og Brighton, da ha ti poeng frem til topp 4-streken. Arsenal vil ha ni. Alt dette er naturligvis synsing, men samtidig resultatene de aller fleste ser for seg denne helgen. 

Helgens kamper:

NORWICH-WATFORD


At nyopprykkede Norwich skulle få slite for ny kontrakt er ingen stor overraskelse, men de enorme skadeproblemene har naturligvis bidratt til at man nå kjemper en desperat kamp i bunnen av tabellen. Den defensive kvartetten Timm Klose, Christoph Zimmermann, Ben Godfrey og Grant Hanley har alle vært fraværende, og førstnevnte vil ikke være tilbake i spill før neste sesong. 
-Dette er helt spesielt, og vanskelig å gardere seg mot. Ikke mange lag ville taklet å miste tre midtstoppere samtidig, og hadde jeg visst dette på forhånd vill jeg naturligvis tatt i bruk sommervinduet på en helt annen måte, sa manager Daniel Farke da skadeproblemene var som tettest.

Helt bakerst har man også endt opp med tredjekeeper Michael McGovern i buret, når førstekeeper Tim Krul og andrevalget Ralf Fährmann begge har vært ute av spill. Max Aarons, Onel Hernandez, Mario Vrancic og lagkaptein Alex Tettey er også av spillerne som har måttet innom sykestua. Når så Tettey var tilbake i spill måtte han ta tak som midtstopper. Før fredagens bunnoppgjør ser det imidlertid lysere ut for kanarifuglene. Behandlingsrommet nærmer seg tomt, og Norwich er klare for å slå tilbake. Det begynner da også å haste. Siden sjokkseieren mot Manchester City midt i september har Norwich bare plukket ett poeng fra 18 mulige. 

Kapteinen tilbake i trening
Om det haster for Norwich, så gjelder så definitivt det samme for Watford. The Hornets er fortsatt eneste av 91 ligalag i England som enda ikke har feiret trepoenger denne sesongen. Også Watford har vært rammet av skadeproblemer, og spesielt lagkaptein Troy Deeney har vært dypt savnet. Sammen med Etienne Capoue og Ismaila Sarr returnerte imidlertid angriperen til trening denne uken. Trolig er ikke Deeney kampklar før etter landslagspausen, men bare å ha kapteinen tilbake på treningsfeltet er forventet å gi Hornets-laget et boost. 

Mot Chelsea forrige helg var man også nær ved å få en opptur, om enn noe ufortjent. Chelsea ledet 2-0 og cruiset mot seier da Gerard Deulofeu reduserte etter selv å ha blitt gitt et billig straffespark. På overtid var man så svært nær utlikning via sisteskanse Ben Foster. Watford-keeperen kom opp på dødball langt inn i overtiden, og Chelsea-keeper Kepa Arrizabalaga måtte ta frem sitt aller beste for å stoppe headingen fra sin kollega i motsatt bur. 
-Hadde jeg scoret der kunne jeg like gjerne lagt opp etter kamp. Det ville vært vanskelig å toppe, fleipet Foster etter kamp. 

*Norwich har vunnet fire av siste fem innbyrdes mot Watford, men man må tilbake til 2016 for å finne forrige møte.

CHELSEA-CRYSTAL PALACE


Chelseas fem siste kamper i alle turneringer har inneholdt ikke mindre enn 20 scoringer, og når man også kan vise til fem strake Premier League-seirer er det få som bryr seg veldig mye om at laget også har fleste baklengsmål av alle på øvre tabellhalvdel. 
-Vi er her for å underholde, og så langt tror jeg fansen i så måte er fornøyd. Fortsatt gjør vi for mange feil, men med publikum i ryggen kan vi aldri avskrives, oppsummerte Frank Lampard etter tirsdagens elleville 4-4-kamp hjemme mot Ajax i Champions League. 

Chelsea kan fortsatt ikke handle spillere, men som defensive forsterkninger har man selvfølgelig N’Golo Kanté og Antonio Rudiger i bakhånd. Kanté var på benken tirsdag og står klar til spill mot Palace, mens også Rüdiger nå er tilbake i lett trening. 

Sjanseløst
Chelsea blir naturlige forhåndsfavoritter også lørdag, når hovedstadsrival Crystal Palace ankommer Stamford Bridge, og her kan Lampard sikte seg inn på å holde nullen for tredje gang denne sesongen. Palace flyr fortsatt høyt, men kom til kort i forrige helgs møte med Leicester. Og nok en gang var det offensivt det sviktet for Hodgsons menn. 

Mot The Foxes skapte man knapt målsjanser, og et skudd fra Jeffrey Schlupp som forandret retning var det eneste Kasper Schmeichel behøvde å plukke i løpet av 90 minutter. Kun Watford og Newcastle har nå scoret færre mål enn Palace.
-Den defensive organiseringen er fortsatt vår styrke, og selv etter to baklengs mot Leicester synes jeg vi leverte sterkt og godt defensivt. Det var ikke mange sjansene vi ga bort. Offensivt har vi fortsatt jobb å gjøre, innrømmet Hodgson etter lørdagens 0-2-tap på Selhurst Park.

Midtbanespiller James McArthur fikk seg lørdag en smell i en allerede vond rygg, og er neppe med mot Chelsea.

BURNLEY-WEST HAM


Hadde du spurt disse to klubbene hva de tenkte om å ligge henholdsvis á poeng og ett poeng bak Manchester United og Tottenham etter elleve kamper, så hadde de trolig begge to sagt ja takk med store smil om munnen. Når foranstående betyr plass nummer 13 og 14 på tabellen, så er ikke likheten med de to nevnte like gjev eller interessant. Avstanden ned til 18.plassen er samtidig ikke mer enn henholdsvis fire og fem poeng, hvilket på ingen måte er betryggende når en tredel av sesongen nå snart er ferdigspilt.

Om vi dypper tærne ned i de historiske klisjeers dype dam, så er dette en klassiker. En klassiker fordi ti av åtte fotballeksperter ville sagt noe sånt som «det er vel og bra for West Ham å spille korte pasninger og basere seg på leken teknikk, men hvordan takler de en kald og tung bane i Lancashire på sein høst og vintertid». Og jada, jeg vet at originalen er «on a rainy Monday night in Stoke”, men det er nær nok. Det morsomme med klisjeen er imidlertid at den faktisk ikke er fullstendig malplassert nå heller.

For West Ham er under Pellegrini igjen kapable til å spille blendende vakker fotball, med alt det innebærer. Utfordringen til The Hammers er mangel på uttelling i form av mål, og dermed poeng. West Ham er garantert skuffet over sin egen seriestart, selv om forrige sesong var adskillig verre med sine fire åpningstap. Men etterhvert så vi et godt West Ham forrige sesong, et lag som fikk flere enn Gjermund Holt til å tro på enda bedre resultater denne sesongen.

Burnley oppfyllet også de fleste klisjeers forventning med fysisk tilstedeværelse og full innsats som sine fremste suksesskriterier. Det Sean Dyche har gjort i Burnley er uhyre imponerende, og når han og gutta hans samtidig er fullstendig klar over at de vil møte motgang med jevne mellomrom, så er de også i stand til å børste skuffelsene av seg, og dundre på videre i neste kamp.

Tabellen forteller at disse to ikke er så veldig langt fra hverandre sportslig. Tett kan derfor bli et stikkord lørdag. Duellkraft og uttelling kan bli to andre. Statistisk? Burnley har vunnet 33 og West Ham 31 av lagenes 82 tidligere ligamøter, og i fjor vant lagene hver sin hjemmekamp med to måls margin.

NEWCASTLE-BOURNEMOUTH


Det er litt digg, da, at vi har en kar som er oppvokst på Romsås som har blitt matchvinner mot Manchester United to ganger, er det ikke? Jeg må jo bare dvele litt ved den. Bournemouth har vunnet to av sine ni ligakamper mot Manchester United gjennom historien. Joshua King har avgjort begge kampene. Så er fotballen også sånn at han fikk sin videregående fotballutdanning nettopp i Manchester United.

Lørdag venter et nytt United, og nå skal det spilles på bortebane. Det er også niende gang disse to møtes til ligakamp, og om vi bare regner Premier League, så har de altså møttes seks ganger tidligere. Det har gitt to seire til hver, og altså to uavgjorte. Det spesielle er at både Bournemouth og Newcastle har hentet begge sine seire på bortebane. Og tror du ikke Bournemouths norske spiss tegnet seg på scoringslista da Newcastle ble slått 3-1 på St James’ Park i mars 2016? I mars i år spilte lagene 2-2 på Dean Court, og da scoret den norske landslagsspissen like godt begge målene for The Cherries.

Jeg må innrømme at jeg har ventet på at eventyret Bournemouth skulle gå mot slutten. Nå begynner jeg snart å tro på at de er i Premier League for å bli. De spiller tidvis fotball man ikke kan bli annet enn glad av, og klubbens historie og managerens tilhørighet til klubben gjør jo denne klubben til noe langt, langt utenom det vanlige. Med sine seksten poeng ligger de kun ett poeng bak Arsenal på femteplass, og de har kun tapt for Manchester City, Leicester og Arsenal.

Newcastle sliter med å score mål, og dermed med å vinne fotballkamper. Nå har de tatt skalpene til både Spurs og Manchester United, og de har nå vunnet to av sine fire siste, og de slapp unna med ettmålstap for Chelsea på Stamford Bridge. Utypisk nok har Newcastle vunnet to av sine tre kamper på fremmed gress, og hjemmebanen er ikke så fryktinngytende som den pleide å være. Det er rart med det, når fansen verken vil ha klubbens eier eller manager, så er det litt verre å lage den lydveggen man har vært kjent for på Tyneside.

Avslutningsvis tenkte jeg vi kunne peke på et mulig gullpoeng i matchen. Newcastle United har så langt scoret ni mål. Joshua King har scoret tre i Premier League, hvilket har bidratt til sju poeng. 

Så følg med, lørdag, da får vi se om landslagsspissen vår fortsetter scoringsformen, og så krysser vi fingrene for at den blir med hjem til kommende landskamper som venter rett rundt hjørnet.


SOUTHAMPTON-EVERTON


Det er to lag i ussel form som møtes på St. Mary’s lørdag. Hjemmelaget står med 2-2-7 og skammelige 10-27 i målscore, mens Everton bare har plukket 4 av siste 21 mulige poeng. Tre poeng skiller i gjestenes favør før helgens bunnoppgjør, og begge lags managere sitter ukomfortabelt i sjefsstolen. Begge ankommer uansett lørdagens batalje med positiv opplevelse på innerlomma. Southampton ledet i en time mot Manchester City på Etihad, før den regjerende mesteren snudde og scoret seiersmålet fire minutter før slutt. Nederlaget til tross, dette var et flott comeback etter 0-9 mot Leicester i forrige ligarunde.
–Å reise til Etihad umiddelbart etter 0-9-tap er ingen ønskesituasjon. Samtidig var en mulighet til å vise hva vi er laget av, og jeg synes vi ga et klart svar. Det var synd vi ikke fikk betalt i form av poeng, men dette var uansett et flott første skritt. Jeg er stolt av spillerne, sa Saints-boss Ralp Hasenhuttl etter 1-2-tapet. 

Southampton har bare plukket ett poeng fra sesongens fem første hjemmekamper, men det skal da nevnes at man allerede har hatt besøk av Liverpool, Manchester United, Chelsea og Leicester. Lørdag må man klare seg uten Ryan Bertrand som så rødt mot Leicester. 

Reisesyke
Southampton har plukket ett poeng på hjemmebane. Akkurat like mange som Everton har hentet på fremmed gress. Til forskjell fra Southampton kan imidlertid ikke Everton skylde på samme tøffe motstand. Første fem borte er spilt mot Crystal Palace, Aston Villa, Bournemouth, Burnley og Brighton. I sistnevnte kamp havnet man under etter et kvarters spill, og da var det statistisk sett kjørt. Under Marco Silvas ledelse har ikke Everton maktet å snu noen av de siste 25 Premier League-kampene hvor man har havnet under i målprotokollen (0-5-20).

Hjemme mot Tottenham forrige helg beholdt man det ene poenget etter også da å ha havnet under. Et godkjent resultat, men etter kamp var det naturligvis ingen som brydde seg om kampen. Den forferdelige skaden på Andre Gomes stjal all oppmerksomhet. En tilsynelatende uskyldig takling av Tottenhams Heung-min Son ga tragisk utfall, da Gomes’ fot sto i feil vinkel etter landing. Midtbanespilleren ble hastet til sykehus, og til alt hell gikk operasjonen svært vellykket. Everton-spilleren vil returnere til fotballbanen, om ikke denne sesongen. Innbytter Cenk Tosun sørget for Evertons utlikningsmål, men innrømmet etter kamp at han gjerne skulle vært scoringen foruten.
–Jeg hadde heller sett at vi tapte 0-5, samtidig som Andre unngikk skade. Det var en forferdelig opplevelse, sa Tosun til engelsk presse etter kamp.

Lørdag spiller Everton for sin nyopererte lagkamerat, og kan hende er dette hva som skal til for å finne sesongens første borteseier.

TOTTENHAM-SHEFFIELD UNITED


Tottenham er på god vei videre til sluttspill i Champions League, og kan hende er dette turneringen hvor Spurs kan redde sesongen. I Premier League er det nemlig noe nær kjørt. Kun 13 poeng er hentet fra første 11 kamper, og det er naturligvis borteformen som ødelegger. Etter 1-1 mot Everton forrige helg må man helt tilbake til 20.januar (Fulham) for å finne lagets forrige borteseier. Trøsten må være at det garanteres scoringer når Spurs er i aksjon. Dette var lagets 82. strake kamp uten at det har endt målløst. Mot Everton var det Dele Alli som kom i scoringsprotokollen, og da ender det som kjent heller ikke med tap. Alli har nå scoret 39 Premier League-mål, og ingen av kampene med Alli-scoring er tapt. 

Son Heung-min så rødt mot Everton, men da grunnet en forvirret dommer som økte straffen fra gult til rødt etter å ha sett utfallet av taklingen. Tottenhams anke ble naturligvis tatt til følge, og Son er klar for kamp lørdag. Sørkoreaneren har samtidig fått en plass i hjertet hos alle fotballfans, uansett lagtilhørighet. Tottenham-spillerens reaksjon etter hendelsen forrige helg, og måten han feiret scoringene på i midtuken (hender formet som hjerte, garantert retning Andre Gomes) er beundringsverdig. Son skal det gjøres. 

Sjokkåpning
Nyopprykkede Sheffield United reiser til hovedstaden proppet med selvtillit. Forrige helgs imponerende 3-0-seier mot Burnley betyr at The Blades er helt oppe på 6.plass etter første elleve kamper. Laget fra stålbyen har nå gått ubeseiret fra siste fire kamper, men manager Chris Wilder påstår hardnakket at han fortsatt ikke leser tabell. 
–Jeg har fortsatt ikke sett på tabellen, og jeg akter heller ikke å gjøre det før mai. Vanskeligere dager vil komme, og for oss gjelder det bare å akkumulere flest mulig poeng, sa Wilder etter den imponerende seieren mot Burnley.

Bortekamp mot forrige sesongs Champions League-finalist er i utgangspunktet en knallhard oppgave, men Blades-spillerne har ettertrykkelig bevist at de ikke frykter Premier League-reiser. Fem bortekamper, men fortsatt er Sheffield United ubeseiret på fremmed gress. Dette inneholder da 2-2 etter imponerende opphenting mot Chelsea og sterk 2-0-seier mot Everton på Goodison. Tottenham er herved advart.

LEICESTER–ARSENAL


2-0-seieren mot Crystal Palace forrige helg betyr at Leicester har samlet 23 poeng fra sesongen 11 første kamper. Da klubben sesongens 2015/2016 sjokkerte fotballverden ved å vinne ligatittelen hadde de til sammenligning 22 poeng etter første elleve. Som om ikke dette var nok. Målforskjellen nå viser 27-8, mot 23-19 i 2015. Elleve færre baklengsmål, og dette etter at man i sommer solgte landslagsforsvarer Harry Maguire til Manchester United for rekordsummen 80 millioner pund. Noen erstatter rakk man aldri hente inn. Brendan Rodgers valgte heller å gjøre gull av gråstein. 23-årige Caglar Soyuncu var fjerdevalg på stopperplass etter å ha blitt hentet fra Freiburg før forrige sesong. Det ble bare seks kamper i debutsesongen i Premier League, før han i år har blitt hauset opp som en av ligaens beste forsvarsspillere. I spann med rutinerte Jonny Evans har den tyrkiske landslagsstopperen tatt ligaen med storm, og suksessen er sikret når Brendan Rodgers også har revitalisert Jamie Vardy. 

Den rutinerte angriperen har vært en skygge av seg selv etter ligagullet i 2016, men etter managerskiftet er hurtigtoget igjen på sitt beste. Siden Rodgers ankomst i mars har Vardy levert 19 ligascoringer, fem fler enn noen annen Premier League-spiller. Forrige helg var det de to nevnte som avgjorde mot Palace, og Vardy er dermed førstemann med tosifret antall scoringer denne sesongen. 

The Foxes står med 4-1-0 etter sesongens fem første hjemmekamper. Seier mot Arsenal lørdag vil gi ekstremt gode kort på hånden i topp 4-duellen.

Siste kveld med gjengen
Vel, kanskje ikke, men liten tvil om at Unai Emery skjelver i sjefsstolen om det går skeis på King Power Stadium lørdag. Gunners-fansen er i harnisk etter de senere tids resultater, og med nederlag mot Leicester må man mest sannsynlig atter en gang vinke farvel til Champions League-plass. Emery gjør alt for å rette opp i forholdet til arge fans, og i så måte var det nok korrekt å strippe upopulære Granit Xhaka for kapteinsbind. Nyutnevnt lagkaptein Pierre-Emerick Aubameyang svarte med å sende laget i ledelsen mot Wolves forrige helg, men etter scoringen i 32.minutt var det jevnt slutt. Etter dette presterte man ikke en eneste avslutning på mål, og det var ingen overraskelse da Raul Jimenez utliknet for The Comeback Kings fra ulveland. 
–Good ebening. Jeg krever mye av meg selv, og dette resultatet er slett ikke godt nok. Jeg tar ansvaret, og lover å jobbe hardt for å rette opp i feilene, sa Emery før det onsdag også ble gitt bort poeng mot Vitoria Guimaraes i Europa League.

Arsenal har bare vunnet fire av sesongens elleve første kamper. Siste to Premier League-reiser til Leicester har gitt totalt 1-6 i sekken. 0-3-tap i april, kom etter 1-3-nederlag i 2018. Arsenal har ikke hatt for vane å sparke managere, men liten tvil om at Emery lever farlig om det går galt også denne gang.

MANCHESTER UNITED–BRIGHTON


United har vunnet tre av sesongens elleve første Premier League-kamper, og er nummer ti med 13 poeng. Svakere sesongstart har ikke gigantklubben opplevd siden Papa Don't Preach av Madonna toppet listene, høsten 1986. Manager Ole Gunnar Solskjær mener likevel klubben er i godt hold. 
–Spillerne gjør oppløftende ting på trening hver dag. Lagmoralen er svært god, og alle står sammen. Vi burde hatt flere poeng, men vi jobber hardt for å snu trenden, og vi er på rett spor, sier Solskjær til lokalavisa Manchester Evening News torsdag denne uken. 

Forrige helg var det en landsmann som senket Solskjærs United. Joshua King ble matchvinner for Bournemouth med sin 45. Premier League-scoring, og nettopp Solskjær (91) er da eneste nordmann med flere nettkjenninger i den engelske toppserien.  

Motgangen til tross, søndag bør det være gode muligheter for å pynte på både målforskjell og tabellplassering. Brighton har aldri vunnet på Old Trafford.

Høytflyvende måker
Brighton fikk en vanskelig innledning under ledelse av Graham Potter. Tre tap og bare én seier ble notert fra sesongens seks første ligakamper, men The Seagulls har slått hardt tilbake. Tre av de siste fire er vunnet, og vipps så er Brighton oppe på 8.plass på Premier League-tabellen. Det er imidlertid hjemme på eget gress man trives klart best, der Tottenham, Everton og Norwich i tur og orden er slått. Siste fire på bortebane har bare gitt ett poeng og én scoring. 

Totalt sett har uansett Brighton skaffet seg en solid plattform i jakten på fornyet kontrakt, og misnøyen med sparkingen av Chris Hughton har så definitivt lagt seg blant Seagulls-fansen. Brighton ikke bare plukker poeng, de spiller nå også en fotball som gjør godt for øyet. Graham Potter mottar da også velfortjent hyllest fra klubbens fans, senest da han takket publikum for støtten etter 2-0-seieren mot Norwich.
–God hjemmeform er helt avgjørende, og bidrar til at vi større grad tør angripe også på fremmed gress. Tre strake hjemmeseirer bidrar til at fansen får større ro, og dette fortjener de, sa Potter etter forrige helgs triumf.

WOLVERHAMPTON–ASTON VILLA


Aston Villa er fremme i ligacupens kvartfinale for første gang siden 2012, og det var helgens ligamotstander som ble eliminert i forrige runde. Villa var da overlegne i både ballinnehav (71-29), avslutninger (20-6) og cornere (10-0), og seieren var fint lite å si noe på. 
–Jeg kan ikke huske sist vi dominerte en fotballkamp i så stor grad. Eneste negative var at vi ikke kom til flere klare målsjanser, og vant med større margin, sa Villa-boss Dean Smith etter kamp. 

At Villa avanserte var fortjent nok, men de bør uansett ikke gå i fellen det vil være å undervurdere Wolves når de denne helgens skal møtes igjen. Ulvene har særs tett program, og det var tilnærmet juniorlag Nuno Espirito Santo sendte på banen i cupoppgjøret. Hele elleve forandringer ble gjort fra foregående Premier League-runde, og16-årige Chem Campbell ble sågar tidenes nest yngste spiller gjennom tidene (bak Jimmy Mullen i 1939) da han var i elleveren fra start. Wolves ga også tillit til spillere som Taylor Perry (18), Pedro Neto (19) og 19-årige Dion Sanderson som fikk sin debut.

Aston Villa holder hodet over vannet etter opprykket, men det er hjemme på Villa Park poengene så langt har blitt plukket. Fire av de første fem på fremmed gress er tapt. 

Comeback-Wolves
Wolves har kommet til hektene etter en vanskelig sesonginnledning, og stadig lar man seg imponere av ulvenes vilje til å slå tilbake når man har havnet under i målprotokollen. Hele 86 % av lagets Premier League-scoringer denne sesongen har kommet etter pause, så også Raul Jimenez’ 1-1-utlikning mot Arsenal på Emirates forrige helg. Dette var sjette gang denne sesongen, og tredje gang på rad, laget har slått tilbake og fått 1-1 etter å ha havnet under.  
–Vi slo hardt tilbake, og etter scoringen følte jeg vi var en trussel hver gang vi vant ballen. Dette er slik vi vil ha det. Uansett mot hvem, og hvor, skal vi spille med vår egen filosofi og identitet, oppsummerte Nuno Santo etter poengdelingen på Emirates. 

Wolves og Villa møttes sist gang til kamp om poeng da de begge var i The Championship, sesongene 2016/2017 og 2017/2018. Ingen av de fire oppgjørene endte med borteseier. 

LIVERPOOL-MANCHESTER CITY


Er ventetiden endelig over for Liverpool? Med hjemmeseier på Anfield søndag ettermiddag er man fristet til å si ja. Avstanden ned til den regjerende mesteren vil da lyde på ubeskjedne ni poeng, og få tror Klopps menn vil gi bort dette frem til mai. En eventuell borteseier vil ikke bare føre til ny spenning om hvem av de to som stikker av med pokalen, men også kunne føre nye utfordrere inn i diskusjonen. Leicester får lørdag besøk av Arsenal, mens Chelsea gjestes av sin høytflyvende byrival Palace. Hjemmeseirer på King Power og Stamford Bridge vil føre til at topp 4-kampen er noe nær avgjort, og avstanden mellom de fire vil da være beskjeden. Liten tvil om at mye står på spill denne helgen, og aller mest for Liverpool. 

Ny mulighet
Også forrige sesong var Liverpool lenge i førersetet. De røde feiret nyttår med syv poengs luke ned til City, men kom uansett til kort da status ble gjort opp. Denne gang kan man skaffe seg ni poengs luke allerede før Chris Rea har startet kjøreturen hjem til jul. Enkelt blir det imidlertid ikke. De røde har bare gitt bort to poeng fra første elleve kamper, men fortsatt venter man på de stabilt gode prestasjonene fra Klopps menn. Nestenulykkene har stått i kø, og i overkant mange ganger har man måtte ty til dramatiske overtidsminutter for å sikre poengene. Senest da man forrige helg lå under 0-1 mot Aston Villa i det klokken tikket mot 87 minutter. Gode lag vinner på dårlige dager, men veldig betryggende er det ikke av de røde.
-Vi skapte sjanser og hadde våre øyeblikk, men var rett og slett ikke kliniske nok foran mål. Vi gir imidlertid aldri opp, og vi vinner jo fortjent nok, oppsummerte Klopp etter overtidsseieren på Villa Park. 

Uviss oppstilling
Klopp gjorde forandringer på laget før møtet med Genk i Champions League tirsdag. Spillere som Firmino, Mané og Andy Robertson startet kampen på benken, og nok en gang måtte man hente frem det lille ekstra for å styre seieren i land. Mot City søndag skal det ikke spares på kruttet, og det gjenstår da å se hvilken lagoppstilling tyskeren velger seg. Blir det den trygge og vante midtbanevarianten med Fabinho, Wijnaldum og Jordan Henderson, eller gis det plass til «en fjerde angriper» med Alex Oxlade-Chamberlain? Ox gjorde avgjørende innhopp mot både Villa og Manchester United, leverte en formidabel scoring i ligacupthrilleren mot Arsenal, før han tirsdag scoret for tredje gang mot Genk i Champions League. I Ox har Liverpool en spiller med kvaliteter ingen av lagets øvrige midtbanespillere er i besittelse av, nemlig langskudd og målteft utover det normale. Oxlade-Chamberlain er i tillegg noe av en «City-dødare». 26-åringen startet alle tre kamper mot City i siste halvdel av 2017/2018-sesongen. Han scoret på flotte langskudd i begge seirene på Anfield, mens han også var sterk bidragsyter da Mo Salah scoret seiersmålet på Etihad. 

I tillegg til å stable den korrekte midtbanetrioen må Klopp ta en viktig avgjørelse på stopperplass. Dejan Lovren har med blandet hell vikariert for Joel Matip, mens Joe Gomez virker å ha et stykke frem til toppformen. Sistnevntes hurtighet vil uansett kunne bli tvingende nødvendig mot Citys kvikke angripere. 

Skadeskutt
Klopp har sine valg å ta, men av opplagte førstevalg er det kun Joel Matip som er uaktuell – om Jordan Henderson friskmeldes fra sykdom som antatt. For City-boss Pep Guardiola er det tyngre tak. Rekordkjøpet Rodri, stopperbautaen Laporte, Leory Sané, Oleksandr Zinchenko og David Silva er alle på skadelista når det settes kurs mot Merseyside. Ingen Premier League-klubber har stall som kan måle seg med City, men hodebry blir det uansett for den katalanske City-manageren. Skal han gi stopperplass til midtstoppere, nå når både John Stones og Nicolas Otamendi er friskmeldt, eller blir Fernandinho igjen flyttet ned fra sin vante midtbaneposisjon. Blir det formasjonsendring om Silva ikke rekker kampen, eller gis supertalentet Phil Foden muligheten fra start på Silvas plass? Foden har bare startet tre Premier League-kamper i sin fortsatt unge karriere, men 19-åringen er uansett øremerket som Silvas direkte erstatter på sikt. Pep Guardiola har avgjørelser å ta. 

Mind games
Pressen gjør nok mer ut av det enn nødvendig, men i dagene før gigantoppgjøret på Anfield deles det naturlig nok ut stikk fra begge leirer. Guardiolas «diving»-anklager mot Sadio Mané fikk mye oppmerksomhet, før de senere ble beklaget/bortforklart av City-manageren. Guardiola har også forsøkt å legge press på Liverpool-leiren gjennom uttalelser som dette:
-Jeg ser ikke helt hvordan vi skal kunne vinne der. Hvor mange tiår er det siden de tapte på Anfield? Uansett resultat er det veldig mange kamper igjen å spille, og intet vil være avgjort, har Guardiola uttalt til engelsk presse denne uken. 

Tiår siden forrige hjemmetap for Liverpool er det ikke, men man må helt tilbake til april 2017 (46 kamper) for å finne forrige nederlag (Palace). Sesongene 2017/2018 og 2018/2019 unngikk de røde ligatap hjemme foran egne fans, før man inneværende sesong har vunnet sine første fem. City har på sin side vunnet fire av sine første fem på fremmed gress. 

Tre poeng på Anfield har imidlertid ikke City tatt siden 2003, da tidligere Liverpool-spiller Nicolas Anelka snudde kampen etter at Milan Baros hadde sendt Liverpool i føringen. 

*alle bilder: BILDBYRÅN
 

ODDS (fra unibet.com) 

 

 


Kim Marki

Bookietest2019