Spillere kåret av spillerne 1989-1992

17/04/2020

Walisisk supermann

I denne spalten tar jeg for meg spillere som er blitt kåret til Årets Spiller av sine kollegaer i England og Norge. På Balløya fant den første kåringen i regi av PFA(Proffesional Footballers Association) sted i 1974, mens her hjemme startet NISO(Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) opp knappe tretti år senere. I dag har vi kommet fram til 1989.

Tidligere omtalte vinnere fra 1974-1985

1974 Norman Hunter, Leeds

1975 Collin Todd, Derby

1976 Pat Jennings, Tottenham

1977 Andy Gray, Aston Villa

1978 Peter Shilton, Nottingham Forrest

1979 Liam Brady, Arsenal

1980 Terry McDermott, Liverpool

1981 John Wark, Ipswich

1982 Kevin Keegan, Southampton

1983 Kenny Dalglish, Liverpool

1984 Ian Rush, Liverpool

1985 Peter Reid, Everton

1986 Gary Lineker, Leicester

1987 Clive Allen, Tottenham

1988 John Barnes, Watford

En waliser blir den første som vinner to ganger
Mark Hughes: I 1985 ble han kåret til Årets Unge Spiller av PFA, og da han mottok sin første PFA Player of The Year Award i 1989, hadde han allerede spilt for Manchester United, Barcelona og Bayern München. Han ble kjøpt av Barcelona fra klubben han vokste opp i for £2 millioner pund, og tiltenkt en rolle som makker til Gary Lineker. Akkurat det ble ingen stor suksess, den gangen var det kun tillatt med to utenlandske spillere på laget, Steve Archibald og Lineker ble foretrukket og dermed ble det utlån til storklubben fra Bayern.

Hentet av Ferguson
Karrieren stod litt i stampe da Alex Fergusson hentet han tilbake til Old Trafford i 1988, og det kan vi rett og slett karakterisere som et genialt trekk av skotten, waliseren ble en utrolig viktig brikke i «nye» Manchester United. Han vant ligaen de to første sesongene med Premier League, FA Cupen tre ganger, Ligacupen og Cupvinner cupen en gang under sin tid på Old Trafford

Manager for hjemlandet
I 1995 gikk ferden videre til Chelsea hvor det på tre sesonger ble triumfer i FA Cupen, Ligacupen og UEFA Cupen. Neste stopp var to sesonger i Southampton, deretter to i Everton, før karrieren ble avsluttet med to sesonger i Blackburn og en ny triumf i Ligacupen. Mark Hughes spilte 72 landskamper for Wales og tegnet seg for 16 mål. Høsten 1999 overtok han som manager for hjemlandet og han ledet landslaget i 41 kamper de neste drøye 5 årene.

Blandet suksess
Waliseren har ikke fått en like stor karriere på sidelinja som på banen, men han gjorde en veldig god jobb i Blackburn hvor han tok klubben til Europa, og den første semifinalen i cupen på 40 år. Etter nesten 4 år på Ewood Park holdt han seg i nabolaget i knappe to år i Manchester City, hvor han var med på starten til det som skulle bli klubbens gullalder. Etter kortere opphold i Fulham og Queens Park, var det klart for å løfte Stoke i Premier League, tre sesonger på rad endte klubben på 9.plass, klubbens beste plassering i ligaen siden midt på 70-tallet. I 2018 var det slutt på det forholdet, og et kort opphold i Southampton er den siste manager-jobben så langt for mannen som vant spillernes kåring i både 1989 og 1991.

Godt forhold til David Platt
I mellom de to kåringene gikk prisen i 1990 til David Platt. Midtbanespilleren er en mann jeg har et godt forhold til, han var nemlig den siste jeg fikk gleden av å kåret til «Man of The Match» spiller i de årene jeg valfartet til Crewe. Det var under Dario Gradi i Crewe Alexandra at Platt fikk sitt gjennombrudd, og da jeg traff han i 1995 som Arsenal-spiller så husket han godt den lille statuetten han fikk den kvelden i Crewe. Som en kuriositet så kan jeg jo nevne at den var levert fra selskapet til FFK-legenden Arne Pedersen, Norges mestvinnende fotballspiller fram til RBK begynte å herje med 6 seriemesterskap og 3 NM-titler. Jeg var også tilstede i Bologna da Platt scoret Englands seiersmål mot Belgia i åttendelsfinalen i ekstraomgangen i VM i 1990.

Havnet i Italia
Overgang fra Crewe i 1988 kostet Aston Villa £200.000, og etter en nye VM-scoring i kvartfinalen og i bronsefinalen ble det nettopp Italia for Platty året etter. Bari bladde opp £5,5 millioner men etter nedrykk i den første sesong ble Juventus neste klubb med en million pund mer i overgangssum i sesongen klubben vant UEFA Cupen, fra Torino gikk Italia-reisen videre til Sampdoria. Her vant Platt den italienske cupen, og noen år senere returnerte han til klubben som manager i en kort periode.

The Double med Arsenal
I 1995 ble David Platt Arsenal-spiller, og i sin tredje sesong i klubben vant han både Premier League og FA Cupen. I desember i 1998 ble han hentet til Sampdoria som trener men det varte i knappe tre måneder fordi han ikke hadde noen trener-utdannelse og ikke fikk dispensasjon. Han reiste tilbake til England for å utdanne seg og han var i to sesonger spillende trener i Nottingham Forrest. Han ledet også det Englands U21 landslaget. Etter det har han vært trener i Manchester City, og i 2015 var han manager i Pune City i den indiske Superligaen. David Platt spilte 62 kamper for England og det ble hele 27 mål på midtbanespillere. Den nevnte premien han fikk av med påstod han for 25 år siden at stod på peishylla hjemme hos moren.

Endelig en forsvarsspiller igjen


I 1992 var det en midtstopper som gikk helt til topps, akkurat som i de to første utgavene av denne kåringen. Garry Pallister som startet som ungdoms-spiller i Billingham Town, hadde en fantastisk sesong i Manchester United trøya. Spilleren, som i 1989 ble hentet til Old Trafford for £2,3 millioner, den dyreste overgangen mellom to britisk klubber den gangen, dannet et solid stopperpar sammen med Steve Bruce. I tiden på Old Trafford ble det fire ligatitler, tre seiere i FA Cupen og triumf i både UEFA Cupen og Ligacupen. I 1998 var han tilbake der senior-karrieren startet, og det var i nettopp Middlesbrough han avsluttet i 2001 etter 21 år som spiller.

På årets lag i tre divisjoner
Pallister, var på PFA Årets lag i 3.divisjon, 2.divisjon,1.divisjon, og fire ganger på Årers lag i Premier League. Han spilte 22 landskamper for England, etter at han la opp i en alder av 36 år. Etter tiden på banen har han jobbet som TV-pundit for BBC og ITV. I 2010 ble han Operation Director i Darlington, klubben har var på utlån til fra Middlesbrough tidlig i den suksessrike karrieren. Fra tiden på banen vil han bli husket som en fysisk sterk midtstopper som også kunne slå en god pasning.


Dag Solheim

Bookietest2019