Reinspikka virrVAR

27/06/2019

Nok er nok. Vår kommentator ønsker videoovervåkingen dit pepper'n gror.

Er du blant de mange som ikke følger damefotball men som likevel tar seg tid til å kikke litt på det pågående VM-sluttspillet? Da håper jeg at du, som meg, har konkludert med at jentene har sin idrett, gutta sin, og ut med VAR!

Jeg har for lengst gitt kvinnefotballen den respekt og oppmerksomhet jeg synes den fortjener. Som klubbleder i mitt daglige virke, gleder jeg meg stort over alle jentene som har det morsomt og utviklende med fotballen i egen klubb. Det skulle bare mangle at jeg ikke gjorde det.

Når det gjelder jentenes toppnivå internasjonalt, så kan man mene og ytre mangt og mye om det. En ting har det pågående sluttspillet uansett bevist: VAR må ut. Ut av fotballen og gjerne enda lenger! 

Argumentene «for» holder ikke lenger. Kom ikke med teknologien som frelser sporten! At penger, posisjon og pokaler betyr alt. Ei heller med rop om rettferdighet, viktighet av avgjørelser i de store kampene, hjelp til dommerstanden (Ikke mye hjelp å få fra panelene på bakrommet, spør du meg). Jaggu sa jeg smør!.

Stakkaren med fløyte og kort må jo til stadighet ut på linja for å sjekke selv. Og hjelpe meg, hvis det er de samme bildene vi TV-publikummere får se de må forholde seg til. Ikke skjønner jeg hvordan de tar avgjørelsene sine i enkelte situasjoner. Bildene er alt annet enn avklarende i litt for mange av opptakene.

Jo da, jeg ser også at enkelte ting avgjøres raskt av VAR-gjengen. Det skulle da bare mangle! Og jo, tungt å svelge er et feil idømt straffespark imot.

Det er likevel ikke antallet bedømmelser som blir feil, riktige eller dømt på rein mistanke, som plager meg mest. Det er den stadig hyppigere løpingen mot sidelinjen og VAR-opptakene. Kamplederens ekstra løpemeter begynner å prege kamper, og da er noe grunnleggende feil for meg!

Tidligere toppdommer Pierluigi Collina – nå leder for FIFAs dommerkomité – brukte mye av det tradisjonelle møtet med mediene denne midtuken på å forsvare innføringen av VAR, og ikke minst at man må tåle de ekstra bruddene i spillet for å få helt korrekte avgjørelser.

Men de er etter min mening for mange, og i hvert fall ikke det publikum ønsker. Da snakker jeg om fansen til stede for å se sine favoritter – ikke TV-tittere. De vil ha flyt i spillet, mennesker som avgjør, dømmer og spiller. Jeg mener å ha lest at fotballen faktisk er den lagidretten med færrest avbrudd i spillet. Det er jo nettopp det som gjør det så attraktivt for så enormt mange!

Jeg tror bestemt at det på sikt vil endre forholdet mellom spillere og dommere også! Det har tydelig gjort noe med flyt og dynamikk i kampene allerede. Vi VIL ha situasjoner det skal diskuteres og debatteres om internt, på jobben, på puben, i hjemmene, etter spennende oppgjør. Ikke et kvarters spill på tilleggstid og venting på beskjeden på øret til kamplederen!

Kanskje er jeg for preget av et liv i breddefotballen, men hvor relevant er det å innføre teknologiløsninger som aldri kommer til å gagne mer enn en ørliten promille av fotballen?
«Hva var det jeg sa» er like oppbrukt som det kan virke nedlatende… men dessverre litt for ofte sannheten. VAR er blitt rekordraskt til virrVAR, tidstyv og uromoment for alle involverte, samt irritasjonsmoment for enda flere. Og vi har så vidt begynt!

Jeg har sagt og skrevet det før: dette er bare begynnelsen. Bare vent, for situasjonene blir ikke færre. Kravene til VAR-sjekk – når VAR først er tilgjengelig på en arena – blir neppe firet på. Ei heller situasjoner det skal sjekkes opp rundt. Nå er det straffer, kort og offside… bare vent! 

Jeg håper jeg tar feil, men frykter fremtidige tilstander.

Makan til virrVAR!

 


Øyvind Smestad

Bookietest2019