Punktum finale!

28/05/2019

Ventetiden har vært lang, men denne uken skal det endelig avgjøres.

Det har vært en lang sesong for engelske lag, enda lengre enn vanlig. Samtlige finaleplasser i europacupene er okkupert av engelske lag, og i tillegg spilles finalene senere enn normalt er. Noen grunn til å klage er det imidlertid ikke. Resten av Europa er tross alt satt i skyggen. 

Finalelagene er ikke bare fra England og Premier League, tre av de fire er sågar fra den engelske hovedstaden. Onsdag kveld er det London-klubbene Chelsea og Arsenal som stjeler oppmerksomheten i Baku. Valget av finalested er krise, men vi lar derfor dette ligge når vi nå kun skal glede oss til det som forhåpentligvis blir et festfyrverkeri av en fotballkamp. 

Angrep er det beste forsvar
Siste tre møter mellom Arsenal og Chelsea har produsert ti scoringer, og det er håp om angrepsfotball også onsdag kveld. Og spesielt for Arsenal er angrep det beste forsvar. Ikke bare er The Gunners pisket til å vinne for å kunne gjøre comeback i Champions League, det er også offensivt laget har sine klare styrker. Forsvarsrekka har fått fortjent mye pepper gjennom hele sesongen, og nok en gang er det nok spillere som Lacazette og Aubameyang Gunners-fansen må sette sin lit til. 

Til Arsenals store lettelse er det et klart svekket Chelsea de onsdag kveld støter på. Callum Hudson-Odoi og Ruben Loftus-Cheek har begge kastet inn håndkleet, mens N’Golo Kanté mest trolig også er ute av spill. I tillegg må man klare seg uten pålitelige Antonio Rudiger på stopperplass. 

Edens hage


Det er et svekket Chelsea som entrer gresset (via irriterende løpebaner) onsdag, men én spiller er i stand til å velte alle Arsenals drømmer. Eden Hazard virker på vei bort fra Chelsea, men belgieren har sikkert ganske lyst til å takke for seg med enda et trofé. Chelsea med og uten Hazard er to veldig forskjellige ting, og fansen frykter naturligvis at dette skal være hans siste kamp i den blå trøya. Det er imidlertid flust med talenter i rekkene, klare til å ta steget opp om belgieren gjør spanjol av seg denne sommeren. Onsdag er det uansett Hazard som må bære den tyngste byrden. Han har imidlertid gjort det før, og han er så definitivt i stand til å gjøre det igjen. 

Hovedretten serveres lørdag
Europa League må ha oss unnskyldt, men ukens høydepunkt er naturligvis lørdagens Champions League-finale. Også denne spilles mellom to engelske storheter, men Tottenham gjør altså sin debut som finalist i den gjeveste europacupen. Det er forbausende at det har tatt så lang tid, men likevel litt overraskende at det skulle skje akkurat i år. Manager Mauricio Pochettino har, som alle vet, ikke brukt et eneste pund i de siste to overgangsvinduene, I tillegg har Dele Alli hatt en sesong under pari, mens toppscorer Harry Kane igjen har slitt med alvorlige skadeproblemer. Kane har sågar vært fraværende i den aller mest avgjørende perioden; i innspurten av Premier League, og i semifinalene mot Ajax i Champions League. 

KLAR: Harry Kane er friskmeldt i tide til lørdagens store finale.

Pochettino har imidlertid gjennom sine fem år i Tottenham skapt et lag med grunnmur som tåler forfall fra enkelte stjernespillere, og i Kanes fravær har spillere som Lucas Moura og Heung-min Son stått frem og vist avgjørende goalgetteregenskaper. Christian Eriksen har samtidig, som alltid, levert varene fra sin dirigentrolle. Den elegante dansken ryktes bort fra Tottenham denne sommeren, og kan hende er Champions League-trofeet et passende farvel. Selv Pochettino har gitt beskjed om at han komme til å forlate Tottenham om det blir seier i lørdagens finale. Forklaringen er at han da har tatt klubben så langt det er mulig. Hvor mye alvor det ligger i «trusselen» er vanskelig å si. 

Milners tur?
Nevnte Christian Eriksen er ikke bare en blendende tekniker og pasningsspiller, han er også en løpsmaskin av de sjeldne. Kun få i Premier League løper mer enn dansken i løpet av en kamp, men lørdag kan han møte en av dem. James Milner er kan hende den mest profesjonelle av alle Premier League-proffer, og den sterkt dedikerte midtbanespilleren har så avgjort gjort seg fortjent til en finaleseier. Den 33-årige avholdsmannen har vunnet FA-cupen, ligacupen og to ganger Premier League med Manchester City. I finaler har han imidlertid fått for vane å komme på 2.plass. Fem av Milners syv siste finaler har endt med nederlag, inkludert de siste tre med Liverpool. 

Den tidligere langdistanseløperen har to drømmer før lørdagens finale. Den første er å få spille og den andre er å etter kamp kunne heve sin aller første pokal i Champions League. Lykkes han blir vi ikke overrasket om han feirer ved å løpe hjem fra Madrid. 

 

 


Kim Marki

Bookietest2019