På fest i OBOS-ligaen

01/11/2019

Nest siste runde i OBOS-ligaen står på menyen.

Lørdag er jeg så heldig at jeg skal få kommentere på MAX da Sandefjord definitivt skal sikre opprykket til Eliteserien hjemme mot Jerv. Det skiller seks poeng ned til Start med to kamper igjen å spille. Lars Bohinen har for lengst ledet Aalesunds Fotballklubb til opprykket, Sandefjord, som ledes av spanske Marti Cifuentes, slår altså følge, og det vil bli feiret i Hvalfangerbyen. Når statuen av byens største fotballhelt Torbjørn Svendsen, en av de første i verden med over 100 landskamper, skal avdukes neste år er det altså toppfotball i byen igjen. Det ville gledet mannen som endte på 104 landskamper, selv om det ikke er klubben han spilte 22 sesonger for, Sandefjord Ballklubb, som rykker opp, men Sandefjord Fotball.  

Ikke så dramatisk i innspurten i år
At ting blir avklart flere runder før slutt hører faktisk med til sjeldenhetene i vår nest øverste divisjon, ofte er det kamp inn i overtiden i siste serierunde, både når det gjelder opp og nedrykk. Hovedårsaken til det er hvordan divisjonen er organisert med to lag direkte opp og to lag direkte ned. Laget som kommer tredje sist skal ut i kvalifisering og de fire lagene bak de som rykker direkte opp spiller kvalik. Dette har vist seg å være genialt, og ført til at de aller fleste kampene betyr noe helt til runde 30 blåses av på de 8 arenaene hvor det er serieavslutning. Ofte har minst to tredjedeler av divisjon hatt noe å spille for langt inn i siste kamp.

Årets sesong et unntak
I år er færre lag involvert rund de to strekene. Tromsdalen har vist seg uhyre svake og har for lengst rykket ned, mens Tom Nordli og hans Skeid slåss for å ta kvalik-plassen som Notodden har i øyeblikket. Det skiller 6 poeng, og i helgen møtes de to lagene på Intility Arena, som er Skeids hjemmebane denne høsten. Så får vi se om det blir sa-sa-sa-bra-bra-bra eller heltene fra Telemark som jubler mest lørdag ettermiddag. Strømmen, som har tre poeng mer enn Notodden, kan definitivt sikre plassen denne runden.

Start får en ny mulighet


Laget fra Kristiansand var lenge med og kjempet om direkte opprykk, nå blir det kvalifiseringsspill for klubben som startet sesongen på mest tenkelig turbulent måte, da Kjetil Rekdal som egentlig hadde fått sparken møtte opp og ledet laget i serieåpningen. Nest Sotra(44) og Kongsvinger(43) KFUM(42) og Sogndal(42) slåss om de tre siste plassen. Raufoss(38) har også en teoretisk mulighet til å blande seg inn.

Spissing av 2.divisjon gir kvalitet
Etter at seriesystemet ble endret til to avdelinger har den sportslige kvaliteten på de klubbene som rykker opp fra PostNord blitt betraktelig bedre. I år har de nyopprykkede lagene Kåffa og Raufoss kjempet om en play-off plass til Eliteserien hele sesongen. Litt svak høstsesong gjør at kvalik-spillet kan ryke for begge. Skeid har hatt det litt tyngre. Neste år er det Stjørdals Blink og Grorud som får prøve seg i den ofte jevne ligaen. Kvik Halden og Åsane skal spille kvalik mot det tredje siste laget, som i øyeblikket er Notodden.

De små imponerer
I årets OBOS liga sesong inntok de tre største klubbene i divisjonen tidlig tabelltoppen, men bak den trioen er det mange «små» som imponerer. I vår øverste divisjon har «nye klubber», som Ranheim, Kristiansund, Sarpsborg 08 og Haugesund, fått masse Eliteserie-erfaring, og flere av dem har vært med på å prege vår øverste divisjon der de store klubbene fra Oslo, Stavanger og Bergen har sviktet. Norsk fotball opplever, i motsetning til mange andre land at de såkalte små ypper seg. Det gjelder både på nivå en og to, og i PostNord sviktet Fredrikstad Fotballklubb i kampen med klubber med betydelig mindre ressurser.

Eventyret KFUM


Det som har skjedd på Ekebergsletta, der en kameratgjeng nesten uten fasiliteter har overtatt som hovedstadens nest beste lag, er imponerende. Fortsatt kan ferden ende med Eliteseriespill i 2020. Trener Jørgen Isnes har gjort en fenomenal jobb sammen med sitt støtteapparat, og på banen har 31-åringen Stian Sortevik, en av landets aller beste midtbanespillere, dominert og ledet an i den flotte offensive fotballen laget har spilt, At klubben er nest beste i hovedstaden, sier litt om hvordan Oslo-fotballen sliter med å komme opp på nivået til de andre Skandinaviske hovedstedene. Akkurat det tar selvfølgelig ikke bort noe fra prestasjonen til gutta til Isnes, som neste sesong også skal rivalisere med Grorud om å nest best i byen.

Mirakelet Nest Sotra
Utenfor Bergen finnes klubben som imponerer aller mest, noe den bare gjør i noen uker til. Det er nærmest et mirakel at Nest Sotra igjen kan spille kvalik, men det skyldes ikke noe hokus pokus, bare knallhard jobbing. Trener Steffen Landro har opplevd at klubben har blitt trukket fire poeng for «økonomisk rot», men på tross av det er laget på 4.plass to runder før slutt. Uten poeng-trekket hadde kvalikplassen vært sikret for klubben som neste sesong har gitt plassen til elitesatsingen Øygarden Fotballklubb. Så får vi se om de møter nabo Brann i serien neste år, muligheten er i hvert fall til stede. De to siste hindrene på veien til kvalik er Aalesund hjemme og HamKam borte. Kampen på Hamar har jeg gleden av å kommentere.

Hvordan det hele ender til slutt gjenstår å se, men det er ikke overraskende om et av de fire lagene som spiller kvalik for opprykk tar plassen fra laget som ender tredje sist i Eliteserien, ei heller om Kvik Halden eller Åsane tar seg til OBOS ligaen. Det som er helt sikkert er at høsten ikke er noe for fotballtilhengere med dårlige nerver. Det som også er sikkert er at det er flere enn meg, som er FFK-tilhenger, som vil bli skuffet når sesongen 2019 er over om noen uker. Sånn er det å være supporter.

Obos-runden (odds fra Unibet):

 


Dag Solheim

Bookietest2019