Leserbrev: Norsk Tipping skal ikke kunne sensurere mediene

14/09/2019

Norsk Tipping bidrar med mye penger til mediene. Nå vil de altså være med på å bestemme hva de kan skrive om. Det er fullstendig forkastelig

Leserbrev:

Dette er skrevet etter at medier24.no publiserte Tonje Sagstuen, kommunikasjonsdirektør hos Norsk Tipping, sin kommentar om ordfører-odds https://www.medier24.no/artikler/mange-lokalaviser-setter-ordforer-odds-presse-meldingene-tilnaermet-ordrett-pa-trykk/473353 og Mikael Mellquist, Senior Brand Manager i Coolbet, sitt svar: https://www.medier24.no/artikler/det-er-sjokkerende-at-norsk-tipping-tror-de-kan-styre-medienorge/473445?fbclid=IwAR39iOwdaQn1AfDQqtYZhvZZDX-jt87LLcYh8kP26Cf5UeUgJ86JLmdSgMo

Flere spillselskaper tilbød odds på det nylig avholdte kommune- og fylkestingsvalget

Mediene mente selvfølgelig det var interessant at noen tar seg jobben med å sette odds på hvem som blir neste ordfører i landets 356 kommuner. 
Sagstuen mener det var galt av norske medier å omtale dette. I tillegg svarer Norsk Tipping «Nei» når deres kunder spør om Norsk Tipping tilbyr spill på hvem som blir neste ordfører. 
Så ramser hun opp det hun mener er gode grunner til at denne type spill ikke tilbys. 
Samtidig kan man på Norsk Tippings Liveodds spille på en rekke B-tenniskamper rundt om i verden. Kampfiksing i tennis er slett ikke et ukjent fenomen og en del tennisspillere kan bry seg lite om enkelte turneringer. Man kan også få spille på om Luch Energia scorer minst to mål i kampen mot Alania Vladikavkaz. 

Sagstuen sier også at spillselskapene som tilbød disse spillene driver ulovlig i Norge. Selskapene driver ikke i Norge. De er fullstendig lovlige, men holder til andre steder i andre land. 

Lotteritilsynet sier: «Mange aviser skriver om spillselskapenes ordførerodds. – Dette er pengespillselskaper som opererer ulovlig i Norge, og som utnytter valgkampen og bruker avisene strategisk for å få eksponering og publisitet, sier avdelingsdirektør Henrik Nordal.»

Også her brukes «ulovlige» om spilleselskapene. De er altså lovlige og Norge Pensjonsfond Utland har eierandeler i en rekke slike spilleselskaper. 
Det er også helt lovlig for nordmenn i Norge å være kunder hos disse selskapene, noe Mikael Mellquist sier i sitt tilsvar. 

Mandag kveld kommenterte Venstre-leder Trine Skei Grande valgresultatet

Skei Grande sa hun ikke likte at ensakspartiene og at partier som står for økt proteksjonisme har fått flere tilhengere. Hun uttrykte også bekymring for den stadig større internasjonale proteksjonismen og at liberalisme er veien å gå for å bringe verden videre. 
Trine Skei Grande er som kjent kultur- og likestillingsminister. Kulturdepartementet har ansvaret for det norske statseide Norsk Tipping. 
Trine Skei Grande er altså sjefen til Tonje Sagstuen. 

Norsk Tipping liker å hevde at de startet med tipping i Norge, men det stemmer ikke. 20. september 1941 fikk Det Norske Tippeselskap A/S konsesjon for å tilby tipping. 
Reportasjer om dette finner man blant annet i Filmavisene. 
https://tv.nrk.no/serie/filmavisen/1941/FMAA41001141/avspiller
https://tv.nrk.no/serie/filmavisen/1942/FMAA42004142/avspiller
Det var altså tyskerne som startet med Tipping her i landet. 
Da som nå ble det lokket med at en beskjeden innsats kunne gi en liten formue i gevinst. Halvparten av innsatsen gikk til premier og overskuddet ble fordelt til gode formål. 

Tyskerne hadde altså en god idé og tre år etter at de hadde reist hjem kunne man igjen levere tippekupongen, nå hos Norsk Tipping. «Gode formål» ble fremdeles benyttet i markedsføringen, slik det også gjøres nå, 71 år senere. 

Etter krigen var det behov for oppbygging og da var det veldig legitimt at overskuddet gikk til «gode formål» og at idretten fikk det meste av overskuddet, det var jo idrett som genererte overskuddet. 
Norsk Tipping startet med Lotto i 1986 og siden har det ballet på seg med såkalte lykkespill. Nå kommer 85 – 90 % av Norsk Tippings overskudd fra lykkespillene, mens idretten, som ved mange anledninger har vist at de ikke er så veldig flinke med pengene, mottar rundt to-tredeler av overskuddet. 

I 2018 var overskuddet 5,5 milliarder og Norsk Tipping skriver stolt i årsrapporten: 
«Etter at utgiftene er betalt, går 5,5 milliarder kroner til den norske frivilligheten.», og «at dette er tidenes høyeste overskudd til gode formål.»

Idretten er veldig for denne enerettsmodellen. De ønsker seg forutsigbarhet. Ja, hvem gjør ikke det i et samfunn og i en verden med store endringer. Hvorfor skal idretten være i en særstilling? 
Det Norsk Tippings så nobelt kaller «den norske frivilligheten» kan være bidrag til nye seter på Ullevål. Hvordan kan det forsvares at en kunde som taper noen tusenlapper av trygden sin på Norsk Tippings casinospill skal være være med å betale for nye seter på Ullevål? 

Jeg jobbet i en årrekke for Dagbladet som odds- og tippeekspert. Den siste tiden jeg jobbet der, for snart ti år siden, mottok Dagbladet som elektronisk kommisjonær rundt 300.000 kroner i måneden fra Norsk Tipping i provisjon. I tillegg kom reklameinntekter. 

Nettavisen var da den største. Hvor mye Amedia, som Nettavisen nå er eid av, nå mottar fra Norsk Tipping i provisjon vet vi ikke, men det kan nok dreie seg om 20 millioner i året og i tillegg kommer andre inntekter fra en av Norges største annonsører. 

Summen Norsk Tipping bidrar med til norske medier må det være full åpenhet om. At Tonje Sagstuen forventer stillhet fra mediene rundt andre spillselskaper er kanskje ikke rart, siden mange medier er avhengige av pengene de mottar fra Norsk Tipping for å overleve. 

Medienes totale annonseinntekter har krympet voldsomt de siste årene og nå er det selskaper som Google som stikker av med pengene. I tillegg har mediene i stor grad overlatt sine kommentarfelt til Facebook. Der får man annonser av alle slag. En del går på at man kan låne kostbare penger i et marked nesten uten renter. Ren svindel er det også mye av. Mediene sender altså penger til internasjonale giganter og de blir mer og mer avhengige av de store annonsørene i Norge, slike som Norsk Tipping. 

Det er mer enn skummelt

Norges og Norsk Tippings største spillpusher er uten tvil Nettavisen. De kommer med to til seks mer eller mindre begrunnede spilleforslag daglig. Trykker man på deres kupong kommer man til innlevering hos Norsk Tipping, med en kuponginnsats på 250 kr. Oddstipsene kommer opp i 250.000 per år, og om leserne velger å følge disse kan denne regne med å tape 50.000 årlig. Det betyr lite for Nettavisen, de soper inn penger. Måtehold og ansvarlighet er overhodet ikke et tema. 
Artiklene popper opp i avisenes nettsider landet rundt, med overskrifter som «Norge kommer til å knuse Malta!», «Nå må det snart snu for Brann!» og «Vår superdobbel gir deg hele 4,50 ganger pengene!».
I det siste eksempelet er det gjerne slik at andre selskaper har 6,00 i odds på samme spill, men prisforskjeller her betyr akkurat her ingen ting. 

Hos samme nettsted er er det mange annonser, gjerne for billig brus. 
De lager oversikter som «Se hvor mye du kan spare på å legge handleturen til Sverige» og «Disse produktene er det mest gunstig å harryhandle.»

Tallene sier at nordmenn grensehandler for 17 milliarder året. Det er nesten 60 millioner om dagen, seks dager i uken, året rundt. Det gjøres ingenting for å begrense denne aktiviteten, som koster Norge tusenvis av arbeidsplasser. 

I 2018 brukte Norsk Tipping 417 millioner kroner på reklame og samarbeidsavtaler, profilering og informasjon, en sum som er rundt to-tredeler av det sportsspillene genererte i overskudd. 
I tillegg får selskapet svært verdifull sendetid hos NRK. Her fortelles det gjerne «I dagens Lottotrekning skal vi dele ut 15 millioner i premier». Norsk Tipping deler ikke ut noe som helst. De gir spillerne tilbake halvparten av det som er spilt for. 
For å stimulere til innsatser har det stadig kommet nye spill, med høyere og høyere premier. Jackpottene vokser og vokser og omsetningen stiger i takt med dette. Å lage spill hvor vinnersjansen på førstepremien er 1 til 95 millioner er veldig smart. Når ingen vinner førstepremien stiger potten og Norsk Tipping annonserer gjerne med «Fredag kan du vinne vanvittige 919 millioner». 
Kundene strømmer til og den økte omsetningen er bonus for Norsk Tipping, det koster ikke dem én krone ekstra. Supertrekning for Lotto er også en genial idé. Hver uke legges litt av premiesummene av til en pott som fordeles fire ganger i året. Da blir det trukket ut samme antall millionpremier som det er millioner i potten. Disse supertrekningene annonseres det for gjerne ti dager før den foregår. Kundene spiller mer i trekningen før supertrekningen og lørdagen det er supertrekning øker den med 60 %, selv om hver rekke kundene har levert i perioden teller like mye i trekningen. 
Dette koster heller ikke Norsk Tipping noe, og ved å innføring av ulike tiltak for Lykkespillene synker sportsspillenes viktighet. 

Produktutvikling når det gjelder sportspillene ser vi lite til. 
Får Norsk Tipping kneblet mediene er deres behov for å utvikle sportsspillene mindre, og Norsk Tipping tilbud på sportspillene vil fortsette å være på nivå med kjøttdiskene i Leipzig på 70-tallet sammenlignet med det vi nå tilbys på harryhandelen. 

Norsk Tipping vil fremstå som ansvarlige. Noen grep er tatt. Undertegnede var blant dem som foreslo tapsgrenser som erstatning for omsetningsgrenser.  Tapsgrensene setter kundene for dag, uke og måned. 
De burde være for siste 24 timer, siste sju dager og siste fire uker. 
Fordelen nå er at Norsk Tipping kan se hvor tidlig kundene har nådd grensen for måneden. Mange når grensen tidlig i måneden og flere av disse spiller trolig andre steder senere i måneden. 

En eventuell lisensmodell kan gjøre spill mye mer ansvarlig. Alle selskapene bør ha en felles tapsgrense for siste 24 timer, siste sju dag og siste fire uker. Setter kunden grensen hos en spilltilbyder vil den kunne gjelde hos alle selskapene som har lisens. 

For kundene vil en lisensmodell bety større sikkerhet, mer ansvarlighet og et mye bedre produkt. 

Norsk Tipping bidrar med mye penger til mediene. Nå vil de altså være med på å bestemme hva de kan skrive om.  Det er fullstendig forkastelig. 

Skal Norsk Tipping ha noen som helst troverdighet i den saken må de snarest opplyse om hvor mye penger de bidrar med til mediene i annonseinntekter og provisjon. 

Hilsen Jon Einar Birkevold


Jon Einar Birkevold

 

Bookietest2019