Fra asken til ilden

15/04/2020

Newcastle-fansen kan omsider få sitt ønske oppfylt, men da til en høy pris.

Nok en gang ryktes den forhatte Newcastle-eieren Mike Ashley å være i forhandlinger om salg av aksjene i Newcastle United. Kontroversielle Ashley varslet allerede høsten 2017, etter ti år som eier, at han var villig til å selge sine aksjer i klubben. Interessentene har vært mange, men alle forsøk på overtakelse har strandet. Nå virker imidlertid salget å være noe nær i boks.

Igjen er det forretningskvinnen Amanda Staveley som leder forhandlingene på vegne av den potensielle kjøperen, den saudiarabiske prinsen Mohammed Bin Salman og det saudiske statsfondet. Skulle Staveley få avtalen i havn vil hun selv bli sittende med 10 % av aksjene i klubben.

Andre United-forsøk
Søkkrike Bin Salman har neppe kastet sine øyne på Newcastle United grunnet langt og trofast supporterforhold. Samme mann har ved flere anledninger blitt linket til kjøp av Manchester United, og så sent som i november i fjor ble United-ledere observert i Saudi-Arabia. Ryktene fortalte at Glazer-familien, som er like forhatt av Manchester United-fansen som Ashley er av Toon-fansen, var innstilt på å selge til saudiaraberne. Salget ble aldri realisert, til den opplyste delen av supporternes store lettelse.

PR-tur
Mohammed Bin Salman er ikke bare Saudi-Arabias kronprins, men også den egentlige lederen i landet og nasjonens ansikt utad. Et eventuelt kjøp av Newcastle er bare en veldig liten brikke i landets sjarmoffensiv i vesten, der de gjør alt de kan for å forbedre sitt rykte gjennom bruk av oljepenger – noe de som verdens største oljeprodusent så utvilsomt har nok av.

Newcastle-fansen hytter med neven mot Mike Ashley, en forretningsmann som har fått kjeft for å styrte øl på tribunen, bry seg mer om sin egen sportskjede enn klubben, og for å legge for få pund på bordet til klubbens managere. Manglende investeringsevne og/eller vilje er i grove trekk hva det protesteres mot blant Toon-fansen, men man skal være forsiktig med hva man ønsker seg. Alt tyder på at man her går fra vondt til mye verre.

Skulle overtakelsen gå veien vil Newcastle-fansen sitte med en eier som praktisk talt styrer Saudi-Arabia. Et land som er viden kjent for å være av de aller verste i klassen hva gjelder å bryte menneskerettigheter. Landet er ikke bare verdens største oljeprodusent, det er også verdens største våpenimportør.

I feil retning
Saudi-Arabia undertrykker kvinner, straffeforfølger, fengsler og torturerer motstandere av eneveldet. Kan hende får Newcastle-fansen oppfylt sitt etterlengtede ønske om sportslig suksess, men da via blodpenger. De vil i så fall ikke være alene, uten at dette gjør saken bedre. Sheffield United (Saudi-Arabia) og Manchester City (Emiratene) er av flere som allerede har eiere med svært tvilsom bakgrunn, fra land med et forkvaklet syn på kvinner og menneskerettigheter.

Heldigvis innførte Premier League i 2004 en "Fit And Proper"-sjekk for nye eiere av nye klubbeiere. Bare så synd denne ikke er verdt papiret den er skrevet på. 

Snart i boks
Forhandlingene har allerede pågått noen uker, og onsdag morgen melder lokalavisa Newcastle Chronicle at partene er enige. Overtakelsen ligger dermed i hendene på Premier League, som skal godkjenne både avtale og det nye eierskapet. Det ryktes at den avtalte prisen på aksjene skal være omlag 300 millioner pund. Altså betydelig lavere enn ved tidligere forhandlinger, mens så er da heller ikke alt som det skal være i internasjonal fotball akkurat nå.

Premier League ligger, som alle andre store ligaer, brakk akkurat nå. Ingen vet når det igjen skal spilles fotball, og enda lenger må man vente før tilskuerne igjen får vende tilbake til tribunene. Mye tyder på at Premier League-klubbene må klare seg uten inntekter fra besøkende fans ut året, mens da også sponsorinntekter kan forsvinne i dragsuget. 

I tillegg til de 300 pundmillionene vil det nye eierskapet også investere det mangedobbelte i spillere og fasiliteter. Naturligvis også i ny manager. Steve Bruce har ikke populariteten, imaget og stjernestatusen de nye eierne etterspør. Dette til tross for at Newcastle er nummer 13 etter 35 kamper, akkurat som de var under ledelse av den allment hyllede Rafa Benitez etter like mange kamper forrige sesong. Når det er sagt; Newcastle spiller en fotball som gjør alt annet enn godt for øyet. Steve Bruce klamrer seg til jobben ved å styre troppene på særs defensivt vis, og det er liten tvil om at klubben trenger forsterkninger både på og utenfor banen. 

Pengene som skytes inn vil garantert gi suksess, men kan hende ikke over natten. Også Manchester City trengte tid på å ta seg til topps etter at de fikk injisert oljepenger. 

 

 


Kim Marki

Bookietest2019