Eksempel til etterfølgelse

03/07/2018

Japan tapte kampen, men vant alles hjerter

Samtidig som Neymar kommer rullende forbi vinduet mitt i Lommedalen synes jeg det er verdt å komme med noen oppmuntrende ord til et japansk landslag som har gitt publikum og tv-seere underholdning i toppklassen, og sine landsmenn noe å være stolt av.

Shinji Kagawa & Co var så absolutt ikke av forhåndsfavorittene i VM, og de går da heller ikke hele veien. Mandag kveld hadde de uansett en tung VM-favoritt på gaffelen i store deler av kampen. Japanerne hadde så absolutt ingen ønsker om å forsvare seg til en heldig seier, eller et hederlig nederlag. I stedet gikk de fra første spark på ballen i strupen på de belgiske Premier League-stjernene.

Gaku Shibasaki sendte etter en drøy omgang Genki Haraguchi alene igjennom bak en treg og forvirret Jan Vertonghen. Haraguchi virket først å ha misbrukt muligheten ved å nøle, men et kjapt og presist skudd endte likevel opp bak Chelsea-keeper Thibaut Courtois. Belgierne satte straks foten på gasspedalen for å innhente forspranget, men rakk knapt å ta avspark før aggressive og fotrappe japanere hadde doblet ledelsen, gjennom formidabelt langskudd fra Takashi Inui. Japan hadde den ene foten i kvartfinale mot Brasil.

Den gang ei.

De japanske spillerne har mot og innsatsvilje i overflod, men mangler fortsatt den beklageligvis nødvendige kynismen til å hevde seg når det virkelig gjelder. Etter å kjapt å ha blitt innhentet i målprotokollen sto man ved 94 spilte minutter klare til å ta hjørnespark. Heller enn å ta en kort corner som garantert ville gitt ekstraomganger, valgte man å slå ballen inn i feltet hvor fysisk overlegne belgiere regjerte. Sisteskanse Courtois startet så en kontring uten plett og lyte som endte med belgisk fest, samtidig som Japan vinket et endelig farvel til en aller første kvartfinale i VM-sammenheng.

Japan kunne uansett være stolte av innsatsen, og måten de taklet nederlaget på var vel vært både kvartfinale og VM-gull. Spillerne la seg naturlig nok ned på gressmatta med tomt blikk, men det gikk ikke mange sekundene før de var på bena for å gratulere motstanderen. Det samme gjaldt den stolte landslagssjefen Akira Nishino som ga Belgia-sjef Roberto Martinez er solid håndtrykk, et klaps på skuldra (som ville sendt Portugals Pepe gråtende i gresset) og et høytidelig «lykke til videre».

Den japanske fansen deppet i fem minutter før de i kjent stil ryddet tribuneseksjonen hvor de i 90 minutter hadde støttet sitt lag som best de kunne. Intet behov for ryddemannskaper fra den russiske arrangøren på tribunedelen hvor japanerne hadde hold hus, ei var det behov for å rydde den japanske garderoben. Det japanske landslaget tok seg nemlig tid til å rydde og vaske garderoben, før de til slutt etterlot seg en håndskreven plakat med «Takk» til den russiske arrangøren.

Belgia var totalt sett best og fortjente sin plass i kvartfinalen. Japan, uten bruk av filming eller drøying av tid, ga oss uansett en VM-opplevelse å leve lenge på. 

De tapte kampen, men vant publikum og tv-seeres hjerter.

Takk!


Kim Marki

Bookietest2019