De unge er fortsatt yngst

08/02/2019

Leicester er best i klassen når det gjelder å gi unge spillere muligheten i Premier League.

 
Litt lett ironisk er det at den engelske ligahistoriens største overraskelseslag, er det som suverent oftest gir unge spillere sjansen på banen!
 
Selv om enkelte rutinerte krefter har forlatt ligamesterne fra våren 2016, er det likevel bemerkelsesverdig at det er Leicester City som hyppigst lar ungdommen slippe til i elitedivisjonen. I verdens hardeste, om ikke også beste, ligafotball er det langt fra gitt at tillit gis unge, urutinerte spillere. Som kjent betyr titler, og også nedrykk, ekstremt mye.
 
Så mye at enkelt klubber i Premier League nesten ikke har spillere på 22 år eller yngre på banen i det hele tatt. Ja, i Wales og Cardiff er det bokstavelig: 0 minutter er gitt spillere i den alderskategorien så langt. Der gir altså ikke sjefen tillit til en eneste unggutt. Neil Warnock sverger til rutine, tyngde og kraft i kampen for å overleve i toppdivisjonen.
 
Og det er jo vanskelig å argumentere for tungt mot Cardiff og Warnocks bruk av de han tror kan redde klubben fra nedrykk. Når man vet at bare det å overleve i denne elitedivisjonen gir milliardinntekt … nesten uansett hvordan det går neste sesong! Og i takt med nedrykk og enormt potensielt inntektstap, følger naturligvis voldsomme utfordringer med å skaffe nye folk til klubben. Det mens de beste selvsagt føler et klubbskifte er nødvendig!
 
På toppen av «tillit-listen» troner altså Leicester, der Claude Puel har gitt åtte unge spillere hele 8373 minutter på banen pr slutten av januar måned. Sammen med Everton, som er klubben som gir ungdommene tredje mest minutter, dominerer da også Leicester antall spillere uttatt på aldersbestemte landslag. Det fortjener man unektelig honnør for (sier undertegnede bestemt, selv om man kanskje føler seg en smule partisk!).
 
Hvor ironisk er det da at manager Puel må tåle tungt negativt skyts for måten han styrer Leicester-skuta på. Fansen er ikke fornøyd, og finner stadig nye elementer ved franskmannens ledelse som tilsier «sparken». At Puel påberoper seg å ha en plan for klubben og laget … som etter sigende skal ha et lengre perspektiv enn mai 2019, det tar få med i betraktningen når de retter sine verbale kanoner Claudes vei. Akkurat som han ble utsatt for i Southampton i sin forrige jobb.
 
Det mest bemerkelsesverdige med tabellen under er vel ellers at neste lag på listen etter tabelltoppende Foxes, faktisk ikke har stort mer enn halvparten av spilte minutter gitt sine ungdommer.
 
Jo, penger og titler er for de fleste på dette nivået altoverskyggende grunner til IKKE å ta store sjanser i hvem managerne sender i kamp. For Warnock og Cardiff er langt fra ensomme i bunnsjiktet av ungdomstabellen. Der befinner også Chelsea og Manchester City seg, mens Liverpool og Manchester United seiler rundt midten på denne.
 
Da januar ble til februar så listen over spilte minutter av spillere på 22 eller yngre slik ut:
Leicester8373 minutter
Arsenal4467
Everton4455
West Ham4134
Tottenham4083
Wolverhampton3962
Huddersfield3089
Liverpool2553
Bournemouth2400
Manchester U2009
Fulham1975
Crystal Palace1965
Southampton1671
Newcastle1409
Manchester C1107
Brighton863
Burnley440
Watford296
Chelsea151
Cardiff0
 
Tabellen er utarbeidet av BBC Sport.
 
Og Puel og Leicester fortsetter inn i februar måned med å gi debut til nok en ungdom: belgiske Youri Tielemans (21) ble klubbens eneste innhandlede spiller i januar-vinduet. Og han ble byttet med snart 30-årige Adrien Silva!
 
 

Øivind Smestad

Bookietest2019