Blue Moon?

15/03/2019

Hvordan er egentlig den finansielle tilstanden hos Premier League-klubbene?

Det er tiden for offentliggjøring av Premier League-klubbenes finansielle «tilstand» for siste regnskapsår. Det i tider hvor UEFA … og andre … jakter brudd på FFP-reglene blant de store gutta!
 
Selv har jeg en kompis og medsammensvoren fan som frykter at vår favorittklubb havner i et økonomisk uføre, og samtidig kan stå i fare for å bryte FFP-reglementet 
på infrastruktur og fasiliteter. Det gjelder å følge med i galoppen hvis man vil nå toppen! Det paradoksale er likevel at våre felles favoritter eies at styrtrike mennesker og deres forretningsimperium.
 
I søkelys fra Premier Leagues og UEFAs «utskremte» er vi dog ikke. Ikke en gang i europacupenes eventyrland. Det er Manchester City, med enda rikere eiere og enda (tilsynelatende) mer innfløkte finansielle krumspring… mistenker fotball-detektivene. På Etihad tar både sjeiker og andre rikfolk livet med ro i så måte. Ingen vil kunne finne noe ureglementert her, er svaret på medienes påstander om juks og fanteri i Manchester. Påstander om forbudte tredjeparts-eierskap og sponsoravtaler som finansieres av eier Sheikh Mansour selv.
 
Det er ikke første gang Manchester City er jaktet på. De ble bøtelagt en drøy halv milliard av UEFA for fem år siden, men fikk senere igjen det meste da de viste herrene i Nyon at de faktisk kunne følge retningslinjene fra det europeiske fotballforbundet.
 
FFP ble som kjent innført for at klubbene ikke skulle bruke mer enn de tjente, og med det potensielt sette klubb og ansattes arbeidsplasser i fare. I flere store ligaer er det enorme penger og ressurser i omløp. Ingen steder mer så enn i England og Premier League. Lønningene og spillerkjøpene er muliggjort av de ekstreme inntektene medieavtalene gir ligaen. Og vi har antagelig ikke sett toppen av fjellet ennå! Det har gitt noen smått bisarre utslag, som da overgangen fra den tidligere, til den nåværende avtalen ga mesterlaget i mai 2016 mindre økonomisk utbytte enn da samme lag endte midt på tabellen våren etter! 
 
Men, for langt de fleste lag, ikke bare engelsk Premier League, er det fremdeles spiraliserende lønnsutgifter som er «verkebyllen».
Blant de 11 elitedivisjonsklubbene som har levert årsresultat (frem til sommeren 2018) så langt, er det faktisk bare Manchester City sine regnskapstall som viser at utgiftene til staben på og utenfor banen har gått ned i forhold til året før. Det kan selvsagt være flere grunner til det, men utviklingen går i hvert fall i riktig retning.
 
Etter den regjerende mesteren er det tidligere mester Leicester Citys lønnsutgifter som har minst økning fra året forut. De var da den syvende høyeste betaleren blant de 20 eliteklubbene på øyriket. Mer urovekkende er det likevel at – tross en beskjeden økning – lønninger utgjorde 75 prosent av totalomsetningen. Året før var Midland-klubben med i Champions League, og med de enorme ekstra inntektene derfra var tilsvarende prosent moderate 48. Det viser i klartekst hva deltagelse i det ypperste selskap betyr for klubbene.
 
At «lille» Leicester ønsker å kare seg opp blant den eksklusive gruppe «store» som stadig kjemper om europacupspill, er således ikke det minste rart. Men, det er grenser for alt, og la oss håpe at disse ikke ignoreres og man begynner å leve over evne, slik at det for fremtiden fremdeles blir Financial Fair Play og ikke Financial Failure & Poverty blant klubbene.
 
Slik er andel lønn av totalomsetning for klubbene som har offentliggjort sine tall for regnskapsåret 2017/18:
 
(Foto: Bildbyrån)

Øivind Smestad

Bookietest2019