Avgjørende i Europa

11/12/2018

Siste runde i gruppespillene i Europa, og det blir neglbitende stemning på atskillige arenaer.

Denne uka avgjøres avansementene i de to europeiske turneringene, og fortsatt kan de blå fra Sarpsborg håpe på et avansement i Europa League. Geir Bakke, som denne uka skal ha takket nei til å overta Rosenborg, tar med seg sine krigere fra Olavs by til Genk. Seier mot Sander Berges klubb og 08 er videre til mer moro i Europa.

Oppgaven er selvfølgelig veldig vanskelig, men 08 har spilt på seg masse positiv erfaring fra kamper ute i Europa denne sesongen. I gruppespillet gjorde de først en god kamp i Istanbul, hvor man faktisk kunne fått med seg poeng i 3-1 tapet mot Besiktas. I den forrige bortekampen ble det 1-1 i Malmø. I kvalifiseringen ble det storseier på Island, en avgjørende seier i Kroatsia og det nødvendige bortemålet i Israel. De to siste resultatene ga spillere og klubb en fantastisk godfølelse som det å avansere på bekostning av antatt bedre motstandere gir. Akkurat den opplevelsen ønsker de mer enn noe annet å oppleve igjen. Samtidig tar de med seg at de slo belgierne på Sarpsborg Stadion. Det som taler i mot er at Genk er revansjelystne etter ydmykelsen på bortebane, og at de nå vet hva som møter dem i et velorganisert og hardtarbeidende norsk lag. Uansett så må jeg innrømme at jeg faktisk tror litt på at sarpingene kan gjøre det igjen, detonere en fotballbombe på fremmed gress. 

I Champions League er det mange lag som kan spare spillere i den siste runden, Atletico Madrid, Dortmund, Barcelona, Porto, Schalke, Bayern, Ajax, Manchester City, Real Madrid, Roma, Juventus og Manchester United er alle videre, men det er fortsatt noen store klubber som skjelver før kampene tirsdag og onsdag. Noen storheter får ikke være med videre på nyåret.

Liverpool gikk i helgen til topps i Premier League, og nå håper man selvfølgelig at den boosten skal ta laget videre i Champions League, men da må topplaget i puljen, Napoli, beseires på Anfield onsdag. Den første kampen vant italienerne 1-0, de står med 9 poeng, PSG med 8 og Liverpool med 6.

Enda tøffere er oppgaven for Tottenham som reiser til det suverene topplaget Barcelona med samme poengsum som Inter, 7 poeng. Barca har 13, og det at de kan spare spillere kan gi Spurs en fordel, hjelp fra PSV som kun har tatt et poeng er nok nærmest å tro på julenissen. Ender Inter og Tottenham likt er London-laget vidre, men det er nok mest sannsynlig at Spurs starter 2019 i samme turnering som erkerival Arsenal, Europa League.

I gruppe F gjør Lyon og Shaktar Donetsk opp om plassen bak Manchester City, franskmennene greier seg med uavgjort på bortebane. 

Høstens gruppespill har ikke gitt oss de helt store overraskelsene, fjorårets finalist Liverpool har slitt mer enn forventet og teoretisk så kan laget havne sist i sin pulje, men de kan også gå helt til topps, i det som etter hvert har fått navnet dødens gruppe. De norske spillerne i turnering, Håvard Nordtveit i Hoffenheim og Martin Linnes i Galatasaray, opplever ikke videre avansement med sine klubber.

I Europa League kan vi altså fortsatt håpe på Sarpsborg 08, mens det årets dobbeltmester Rosenborg har prestert har vært flaut. Det har ikke sett ut som om at RBK har tatt dette skikkelig på alvor og gått inn i kampene med den innstillingen og tilnærmingen Sarpsborg har gjort. Null poeng og minus 10 i målforskjell er pinlig både for trønderne og norsk fotball, for så gode motstandere har de ikke møtt. Det er vel tvilsomt om det blir poeng i Leipzig torsdag heller, men med æren å spille for så bør det være motivasjon nok til å slåss for å sprekke nullen.

De engelske lagene Chelsea og Arsenal ubeseiret etter 10 kamper, og begge er selvfølgelig allerede videre. De kan få følge av Ståle Solbakkens FC København, men da må det bli seier i Parken mot Bordeaux, samtidig som Slavia Praha avgir poeng mot Zenit i den tsjekkiske hovedstaden.

Trekningen av kvartfinalene i den videre veien mot Champions League finalen i Madrid finner sted i Nyon 17.desember, den blir etterfulgt av trekningen av hvem som møter hverandre av de 32 lagene i Europa League. Tenk om Sarpsborg 08 er et av dem, og får spille fotball i Europa i 2019.

Våre tips for tirsdagsrunden i Champions League finner du her

Tekst: Dag Solheim
Foto: Bildbyrån

 


Dag Solheim

Bookietest2019