44 dagers ørkenvandring

22/04/2020

Leicester-Aston Villa 4-0. Slutt.

Jamie Vardy gikk målløs i 79 dager, men var fortsatt toppscorer i Premier League da han etter nøyaktig en times spill ble sendt på banen mot Aston Villa i Premier League-oppgjøret på King Power Stadium 9.mars. Supertalentet (22 år, jeg vet) Harvey Barnes hadde allerede sendt The Foxes i tet, og undertegnede – som ikke hadde Vardy på Fantasy-laget, hadde gjerne sett 33-åringen bli sittende på benken kampen ut. Den gang ei. Mens resten av internligaen sopte inn poeng, måtte jeg selv bare konstatere at både Vardy, Leicester og Fantasy-utfordrerne hadde fått oppleve atter en fin kveld med mandagsball.

Det er så godt som alltid en fryd å se Brendan Rodgers og hans angrepsvillige rever spille ball, og jeg angrer nok en smule nå at jeg ikke sugde inntrykkene enda mer til meg. En dustete Fantasy-liga skulle helst ikke hatt noen innvirkning. Lite visste jeg imidlertid da at dette skulle bli siste kamp fra Premier League på veldig lang tid.

12 %
Seks uker og to dager. 44 dager. 1056 timer. 63,360 minutter. 3,801,600 sekunder, eller drøye 12 % av 2020 har passert siden man sist fikk oppleve det pulserende Premier League-sirkuset. Å si at det har vært et savn vil være en underdrivelse av dimensjoner.

Mens man tidligere har latt seg irritere av landslagspauser og sommerferier, er det nå stillstand i fotballen på ukjent tid. At én av to store hobbyer nå er lagt død er ille nok, og at det samtidig går hardt utover en egen jobb gjør bare vondt. Musikk er den andre store hobbyen, men det er faktisk grenser for hvor mange spillelister man kan skru sammen før også dette blir noe trøttende. Favoritter som Michael Penn, Joan As Police Woman, Zeppelin, Zappa, Stefan Sundstrøm og Steely Dan må ha meg unnskyldt; selv ikke dere kan fylle tomrommet fullstendig.

Fever Pitch
Smerten døyves ved å se Sunderland ‘Til I Die for andre gang, og ved å bla i Nick Hornby’s glitrende -og ofte fotball eller musikkrelaterte - romaner. Og turer da. Det er ikke få stier man har tråkket de siste ukene, være seg merkede

eller Hamsuns gjengrodde.

Lengselen etter fotballen forsvinner imidlertid ikke. Den forsvinner heller ikke, med respekt å melde, av at det ryktes om snarlig tv-sendt fotball fra Færøyene.

Så, når er dopet tilbake? Intet er bekreftet, men siste Premier League-dato å forholde seg til virker å være helgen 6. til 8.juni. Det vil i så fall bety 90 dager uten fotball i monitor, og savnet etter fotball fra tribunen vil garantert bli enda tøffere å døyve. At det vil tillates tilskuere i 2020 overhodet er vanskelig å se. Trist som faen.  

Bunnoppgjør i sikte
Det innrømmes glatt at engelsk fotball står høyest på undertegnedes agenda. Innrømmelser som dette faller sjelden i god jord hos norsk fotballs forsvarere på sosiale medier, men slik er det nå en gang. Interessen kom med morsmelka, og når man som offiser-sønn har flyttet Norge Rundt har man aldri rukket å etablere forhold til en norsk klubb. Frigg, KIF og Bygdøy Ballklubb troner høyest, men de fleste vil nok være enige i at dette er klubber som kun er av akademisk interesse å se nå om dagen.

Engelsk fotball altså, men det innrømmes at det pirrer ved signalene om at tysk Bundesliga planlegger comeback allerede tidlig i mai. Et dirrende bunnoppgjør mellom Paderborn og Fortuna Düsseldorf høres faktisk saftig ut i disse dager. Få det på!

Tunge nyheter
Som om ikke den ufrivillige fotballpausen var vond nok fra før; nyheten om at Newcastle mest sannsynlig blir overtatt av en kvinnefiendtlig superskurk gjør ikke tilværelsen enklere. Fotballgale Toon-supportere fortjener nok bedre enn Mike Ashley, det er nok de aller fleste enige i. Men dette blir som å gå fra asken til ilden.

Da er nok nabo Sunderlands tilværelse på nivå 3 å foretrekke. Newcastle er en deilig by med et fantastisk sentrumsnært stadion og suverene supportere. De har også landets beste øl, og en legende som bidro til min altoverskyggende fotballinteresse. Det er i dag ganske nøyaktig 45 år siden Malcom «Supermac» MacDonald scoret alle Englands fem mål i landskamp mot Kypros.  Jeg hadde unnet både Supermac, hans syv barn og andre Toon-fans bedre enn dette.

Den som venter på noe godt
…venter forhåpentligvis ikke forgjeves. Det er imidlertid grenser for hvor lenge man kan vente på at sesongen skal gjenopptas før vinduet er stengt. Liv og helse kommer naturligvis først, men fotball må være en god nummer to. Med den rette beredskapen bør det være mulig å få unnagjort de ni rundene som gjenstår av Premier League-sesongen hvor Liverpool skal heve pokalen for første gang på 30 år.

Og til dere som ønsker å annullere sesongen ser jeg meg nødt til å avslutte med et Shakespeare-quote: "I do desire we may be better strangers".

Og mens vi venter på avspark: husk at det fortsatt er mulig å bedrive fotballgolf!

Fortsatt god pause!

 


Kim Marki

Bookietest2019