Tips presenterer: UFC 249s beste utøvere – del I

05/05/2020

Direktesendt sport er tilbake på skjermen til helgen, og vi presenterer 14 av UFC-utøverne det er knyttet aller størst forventninger til.

Savnet av direktesendt idrett har vært enormt verden over, og tomrommet har malt et nøyaktig bilde som forteller hvor mye om plassen sport har i folk sine liv. Enten det er fotball, ishockey, basketball eller tennis; Alle sportsinteresserte har mistet noe de vanligvis har gledet seg til å se minst én gang i løpet av uken. MMA-fansen har også lidd etter virusutbruddet, og selv om UFCs høye herrer prøvde alle muligheter, måtte også de innse alvoret og avlyse planlagte stevner.

Til helgen er UFC imidlertid tilbake, som den første globale toppidretten (beklager til både færøysk, hviterussisk og sørkoreansk fotball), og det er derfor all mulig grunn til å tro at helgens UFC 249 vil tiltrekke sportsinteresserte seere, som vanligvis lar MMA-utøvernes forsøk på å slå eller sparke hverandre bevisstløse passere i stillhet. Derfor vil vi i ukens artikkelserie presentere 14 utøvere som skal møte hverandre i de syv kampene vi har aller størst forventninger til. UFC-direktørene har ikke spart på kruttet når toppidretten gjør et etterlengtet comeback, og gir oss det beste kortet vi har sett siden UFC 200 i juli 2016. Lørdagens kort avsluttes med et ellevilt oppgjør mellom Tony Ferguson og Justin Gaethje, og i løpet av uken skal vi jobbe oss frem til helgens main event.

Alexey Oleynik – Fabricio Werdum (Heavyweight)

Dette er en kamp mellom to av tungvektdivisjonens aller beste submission-artister, og er også blant de mest rutinerte utøverne. Alexey Oleynik har ikke mindre enn 72 proffkamper på samvittigheten, hvorav 58 triumfer, 13 tap og én uavgjort. Før han kom til UFC i 2014, hadde han ni strake seirer under beltet. Den russiske bjørnen trives aller best på bakken. Hele 46 av Oleyniks seirer har kommet via submission, og han kalles ikke «Kongeboaen» uten grunn. Hvis han får et grep rundt halsen, eller noen av de andre lemmene dine for den sakens skyld, er det over. Han er International Master of Sports i Combat Sambo og har også svart belte i brasiliansk jiu-jitsu (BJJ). Seks av hans syv triumfer i UFC har kommet via submission, men han er også relativt utsatt for å bli knocket ut, dog, man skal huske på vi er i tungvektdivisjonen der de aller fleste har murstein i hanskene sine. Han har tapt fire kamper i UFC, hvorav tre på knockout. Det forventes imidlertid ikke å bli et problem mot Werdum.

Aleksei Oleynik
 

Fabricio Werdum er et stort navn i MMA. Den 42 år gamle brasilianeren debuterte som MMA-proff i 2002, og har møtt de aller, aller fleste legendene i denne sporten – også vår egen John Olav Einemo, som han slo i 2006. Men, av å konstant møte de beste, følger også nedturer. Og Werdum har hatt sin andel av dem. Tapet av tungvektbeltet på hjemmebane mot Stipe Miocic i 2016 svir ennå, det samme gjør to møter med Alistair Overeem i UFC og Strikeforce. Så har han også hatt sine oppturer. Av hans 23 triumfer, er seieren over Cain Velasquez i 2015 hans aller mest minnerike, da han også vant beltet. Fabricio Werdum er en av UFC-sirkusets mest mediavennlige og høflige utøvere. Kallenavnet hans «Vai Cavalo» lar seg vanskelig oversette til norsk, men det blir noe sånt som «Kjør da, hesten». Bare det avslører at her har man med en showmann å gjøre. Werdum har som nevnt 23 proffseirer på CV’en, og 11 av disse kommet via submission, og seks via knockout. Han har svart belte i BJJ og er fire ganger verdensmester i BJJ.

Fabricio Werdum

 

Anthony Pettis – Donald Cerrone (Welterweight)

Anthony Pettis kalles ikke «Showtime» uten grunn. Han ble for alvor kjent for MMA-fansen på grunn av dette sparket mot Benson Henderson i WEC i 2010.

Sparket ga ham en hårfin seier over Henderson, men Showtime tapte sin første kamp i UFC mot Clay Guida. Så slo han til med tre seirer på rappen, som ga ham en mulighet til å ta UFC-tittelen, der hans tidligere motstander Benson Henderson var tittelholder. Henderson ble ekspedert via en armbar i første runde, og Pettis forsvarte også beltet i den påfølgende kampen mot Gilbert Melendez. Siden har det meste gått nedover for Pettis. Han tapte tre på rappen, før han endelig fikk en seier igjen mot Charles Oliveira i 2016, men siden den gang har 33-åringen aldri greid å ta to seirer på rad. Showtime ankommer helgens møte med Donald Cerrone med to strake tap i bagasjen. I januar gikk han på bare sitt andre tap i karrieren på submission, da han klappet ut mot relativt ukjente Diego Ferreira. Pettis er en av UFCs aller mest kreative og innovative strikere, men han er trolig nødt til å slå Cerrone på lørdag for å forbli et relevant navn i UFC-sirkuset. 33-åringen har 22 seirer og ti tap i karrieren. 11 av triumfene har kommet via knockout og syv via submission.

Anthony Pettis

Pettis’ motstander, Donald «Cowboy» Cerrone, er en annen som nok har sine beste dager bak seg, men han har ikke blitt noe mindre populær av den grunn. Cerrone er en ekte villmann og som har alle attributtene knyttet til en cowboy spikret i personligheten. Han overlevde et fall på 12 meter i en klatreulykke og fikk 15 meter av tarmene fjernet etter en ATV-ulykke. Det har imidlertid ikke hindret Cowboy i hverken å ha ekstreme hobbyer eller finne en vei tilbake som toppidrettsutøver. Cerrone møter hvem som helst, når som helst. Det har ofte gitt ham sportslige tilbakeslag, men er likevel elsket av sjefene i UFC for å stille opp når som helst. Det har gitt han en utrolig lang karriere med hele 50 proffkamper, der 36 av dem har endt med triumf. Men, Cowboy kommer ofte til kort når han møter de aller, aller beste, og hans tre siste kamper – mot Tony Ferguson, Justin Gaethje og Conor McGregor har alle endt med tap. Han har også vært nokså sjanseløs i samtlige av dem. Likevel forblir Cowboy en fan-favoritt, også etter lørdagens batalje mot Anthony Pettis – uansett utfall.

Donald Cerrone

 


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019