En av de største

27/01/2020

Kobe Bryant forlater verden med et gedigent ettermæle og en hel idrettsverden i bunnløs sorg.

Av og til, langt fra ofte, dukker det opp idrettshelter som vokser seg større enn idretten de bedriver. Ikoner. Legender. Ord som, dessverre, ofte blir strødd rundt uten noen videre tanke bak. Kobe Bryant var så definitivt både en legende og et ikon. Utenfor USAs landegrenser har basketball en nokså beskjeden interesse, men du skal av gårde til ganske øde strøk for å finne en person som aldri har hørt om Kobe Bryant. De visste kanskje ikke hva basketball, eller NBA var, men Kobe Bryant hadde alle hørt om.

Derfor var sjokket og sorgen ekstra stor i går kveld, søndag, da TMZ først slapp nyheten om at den 41 år gamle basketstjernen og fire andre hadde omkommet i en helikopterulykke. TMZ har et forholdsvis tabloid rykte på seg, så man håpet i det lengste at dette i beste fall skulle dreie seg om feilinformerte kilder, men tungvekterne innen nyhetsjournalistikk fulgte straks opp, og etter hvert ble det bekreftet at Kobe Bryant var med i helikopterstyrten.

Senere har det blitt bekreftet det var hele ni personer om bord i helikopteret, og alle døde. Tragedien ble bare enda større da nyheten om at Kobes datter, Gianna (13), også var blant ofrene. Det blir selvsagt meningsløst å prøve å forestille seg hvordan Kobe og Giannas nærmeste har det nå, men en håper i hvert fall at amerikansk og internasjonal media skjermer familien og gir dem all den tid de måtte trenge for å bearbeide sorgen. Reaksjonene fra NBA-miljøet har ikke latt vente på seg, og bildene av sønderknuste trenere og spillere er sterke å ta innover seg. Aller sterkest var det å se Doc Rivers, treneren til LA Clippers, Bryants gamle byrival i intervju like etter at Clippers hadde slått Orlando Magic 112-97 bare noen timer etter den vonde nyheten.

- Jeg fortalte guttene før kampen at jeg aner ikke hvordan dere skal takle dette, sjokket er så stort. Alle er Lakers-fans nå. Han var en så flott konkurrent. Jeg er heldig som fikk teste mine trenerevner mot ham. Nyhetene er så knusende for alle som kjente ham og har kjent ham lenge. Han betyr åpenbart mye for meg. Han hadde det DNAet som veldig få atleter har, som Tiger Woods, som Michael Jordan. Jeg ble godt kjent med ham etter at han la opp. Dette er vanskelig, sa en gråtkvalt Doc Rivers i Orlando.

Dette er vanskelig. Fokuset vil alltid vende seg mot idrettshelter og kjendiser i slike ulykker, men ingen av de ni om bord det helikopteret vil bli glemt. Det er likevel vanskelig å komme utenom Kobe Bryants ettermæle. Han var en av de største i sporten. Han scoret til sammen 33 643 poeng i løpet av karrieren, 25 i snitt hver kamp. Han snittet dessuten på 5,2 returer og 4,7 assister, kruttsterke tall for en Shooting Guard. Han vant fem NBA-titler og ble kåret til den viktigste spilleren i to av finalene, 18 All Star-opptredener, to OL-gull, og en nærmest endeløs rekke av andre utmerkelser. De kommende dagene og ukene vil en hel idrettsverden uttrykke sin hyllest og takknemlighet for det Kobe Bryant gjorde både på parketten, men også utenfor de gigantiske idrettsarenaene. The Black Mamba vil for alltid leve videre. Hvil i fred, Kobe Bryant.


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019