Alt du må vite om NBA-finalen

29/05/2019

Natt til fredag er det tip-off i årets NBA-finale, når Toronto Raptors og regjerende mestere Golden State Warriors skal gjøre opp om Larry O’Brien-trofeet.

Golden State Warriors har vunnet NBA de to siste sesongene, men et eventuelt hat trick vil bli satt ettertrykkelig på prøve av utfordreren fra Canada, Toronto Raptors. Canadierne, med Kawhi «The Claw» i spissen, stod for en aldri så liten sensasjon da de slo ut Giannis Antetokounmpos Milwaukee Bucks i conference-finalen i øst.

Toronto vant fire strake og slo dermed Bucks 4-2 sammenlagt etter å ha ligget under 0-2 i best av 7-serien. Golden State Warriors gjorde rent bord i vest, og sveipet Portland Trailblazers av parketten med 4-0 sammenlagt, selv uten Kevin Durant og DeMarcus Cousins tilgjengelig. Durant har vært kanskje den beste spilleren i playoffet, som startet i april, men forwarden har vært ute med skade siden 8. mai, og Cousins siden slutten av april.

Det er også bekreftet at Kevin Durant ikke vil bli klar til kamp 1 natt til fredag, mens Cousins er listet som tvilsom. Det er heller ikke sikkert at KD i det hele tatt vil reise til Toronto med resten av laget, noe som vil bety at han ikke er klar før tidligst kamp 3 i Oakland. Likevel er Warriors store oddsfavoritter før årets NBA-finale. Coolbet gir for øyeblikket 1,34 i odds på at de regjerende mesterne vinner NBA for tredje gang på rad, mens et første mesterskap for Toronto gis til 3,20.

Men, kan hende bør man ikke hive inn alle feriepengene på Warriors, spesielt ikke ettersom Kawhi Leonard virker å være i storslag. Golden State har hatt store problemer med Leonard tidligere, og for øyeblikket er Toronto-forwarden den ubestridt beste toveisspilleren i ligaen.

- Det er de som er mesterne. Vi må bare gå inn og gi alt vi har, være mentalt fokuserte, nyte øyeblikket og ta til oss utfordringen som venter, er den klare beskjeden fra Kawhi Leonard.

Leonard har dessuten erfaring fra NBA-finaler tidligere med San Antonio Spurs, og i 2014, mot LeBron James’ Miami Heat, ble han kåret til den beste spilleren i finaleserien (MVP), som Spurs også vant. Utfallet av årets finale vil trolig avhenge av hvordan Warriors forsvarer seg mot Leonard, og ikke minst hvordan de regjerende mesterne angriper forwardens utrolige forsvar i pick and roll-situasjoner.

Likevel må Golden State Warriors finne seg i å være forhåndsfavoritter. De har vunnet to strake mesterskap, og er i sin femte (!) strake NBA-finale. De er kan hende ikke like gode som for et par år siden, og er utsatte for skader, men klubben fra Oakland har skapt et dynasti de siste fem årene, som mangler sidestykke i NBA-historien.

For mer informasjon om finalelagene, kampoppsett, skadenytt og lagenes vei til årets NBA-finale, se under.

FAKTA

Golden State Warriors 

Trener: Steve Kerr
Fra: Oakland, California
Hjemmearena: Spiller sin siste sesong i The Oracle Arena (19,596)
Meritter: 5 NBA-trofeer (1956, 1975, 2015, 2017, 2018)
Viktigste spillere: Kevin Durant (SF), Stephen Curry (PG) og Draymond Green (PF)

Toronto Raptors 

Trener. Nick Nurse
Fra: Toronto, Ontario
Hjemmearena: Air Canada Centre (19,800)
Meritter: Divisjonsmester i 2007
Viktigste spillere: Kawhi Leonard (SF), Kyle Lowry (PG) og Pascal Siakam (PF)

Når spilles NBA-finalen?
Kamp 1 i Toronto: Fredag 31. mai kl. 03:00
Kamp 2 i Toronto: Mandag 2. juni kl. 02:00
Kamp 3 i Oakland: Torsdag 6. juni kl. 03:00
Kamp 4 i Oakland: Lørdag 8. juni kl. 03:00
Kamp 5 i Toronto (hvis nødvendig): Tirsdag 11. juni kl. 03:00
Kamp 6 i Oakland (hvis nødvendig): Fredag 14. juni kl. 03:00
Kamp 7 i Toronto (hvis nødvendig): Mandag 17. juni kl. 02:00

Slik kom lagene seg til finalen:
Toronto Raptors:
Slo Orlando Magic 4-1 i første runde, avdeling øst
Slo Philadelphia 76ers 4-3 i semifinalen, avdeling øst
Slo Milwaukee Bucks 4-2 sammenlagt i finalen, avdeling øst

Golden State Warriors:
Slo LA Clippers 4-2 i første runde, avdeling vest
Slo Houston Rockets 4-2 i semifinalen, avdeling vest
Slo Portland Trailblazers 4-0 i finalen, avdeling vest

Skadenytt
Toronto Raptors:
OG Anunoby (SF) – ute cirka en uke

Golden State Warriors:
Kevin Durant (SF) – ute i hvert fall kamp 1
DeMarcus Cousins (C) – tvilsom til kamp 1
Andre Iguodala (SF) – tvilsom til kamp 1


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019