Dette er Afrikamesterskapets største stjerner

21/06/2019

Afrikamesterskapet sparkes i gang i kveld når vertsnasjonen Egypt møter Zimbabwe. Vi presenterer mesterskapets største stjerner.

En rekke verdensstjerner står klare til å underholde det afrikanske kontinentet og resten av fotballverden den neste måneden. 24 nasjoner skal gjøre opp om retten til å kalle seg Afrikas beste, og på forhånd virker det nærmest umulig å spå en soleklar favoritt. Vertsnasjonen Egypt er imidlertid en av de største gullkandidatene, og skal i aksjon allerede i kveld. Fra Mohamed Salah til Nicolas Pepé, presenterer vi mesterskapets største profiler.

Mohamed Salah (27) – Egypt og Liverpool
27-åringen trenger ingen nærmere introduksjon. Den lynhurtige angriperen tok Premier League med storm i 2017/18-sesongen, da han scoret 32 ligamål på bare 36 kamper. Kanonsesongen ble fulgt opp med 22 nye fulltreffere i ligaen samt Champions League-triumf for The Kop-favoritten, og Salah har hatt en voldsom effekt også utenfor banen. Hatkriminalitet mot muslimer i byen Liverpool har gått betydelig ned siden egypteren ankom Merseyside, og Mohamed Salah anses som en nær perfekt rollemodell for den yngre generasjonen.

John Obi Mikel (32) – Nigeria og Middlesbrough
Nigerias landslagskaptein er kjent for de fleste nordmenn. Chelsea og Man Utd satte i gang enorm drakamp om Mikels signatur i 2005, og midtbaneankeret endte som kjent opp i London. Der vant han flerfoldige Premier League-titler samt Champions League og Europa League. Veteranen ble en ordentlig publikumsfavoritt på Stamford Bridge og er en av årets mesterskaps mest dekorerte spillere. Spiller i dag ikke i fullt så glamorøse Middlesbrough, men viktigheten av hans nærvær i Nigeria-troppen er ubestridelig.

Naby Keitä (24) – Guinea og Liverpool
Nok en stjernespiller fra Champions League-vinner i Guineas Naby Keitä. Midtbanespilleren hadde en berg-og-dalbanesesong i hans første sesong på Merseyside etter overgangen fra RB Leipzig, men ingen betviler hans ferdigheter. Var i ferd med å spille seg ordentlig varm i den helrøde trøya, men skader spolerte store deler av guineanerens første sesong i Liverpool. Ankommer likevel Egypt med en Champions League-medalje i bagasjen, og er sitt landslags desiderte viktigste spiller og et nasjonalt ikon.

Kalidou Koulibaly (28) – Senegal og Napoli
28-åringen er et hett navn på transfermarket denne sommeren hos de største europeiske klubbene som er ute etter å sikre seg en midtstopper i verdensklasse. Koulibaly er så utvilsomt en av de beste i klassen etter flere kanonsesonger i Napoli, og i dobbeltmøtet med Liverpool i Champions League, hadde stopperen Mohamed Salah fullstendig i lomma i 179 av 180 minutter. Startet karrieren i franske Metz, før han gikk videre til Genk. Spiller som kjent i dag for Napoli, og står også med U20-kamper for Frankrike, før han valgte å representere Senegal på A-landslagsnivå.

Sadio Mané (27) – Senegal og Liverpool
Liverpools lynhurtige senegaleser har etter hvert blitt et av verdens dødeligste angrepsvåpen. Satte en soleklar personlig rekord i antall ligasesonger i 2018/19-sesongen, da han noterte seg for 22 fulltreffere, og ble med det delt toppscorer i Premier League. Hadde også noen fremragende prestasjoner i Champions League, ikke minst da han scoret to mål på Allianz Arena i åttendedelsfinalen mot Bayern München. Har også rekorden for Premier League-historiens raskeste hat trick med tre fulltreffere på elleville to minutter og 56 sekunder, satt med Southampton.

Riyad Mahrez (28) – Algerie og Manchester City
Kantspilleren er en av de aller største heltene fra Leicesters klyp-meg-i-armen-sesong i 2015/16, som endte med et sensasjonelt ligagull. Den sesongen ble Riyad Mahrez kåret til sesongens spiller, både i klubb og liga og ble den første algerieren noensinne til å vinne Premier League. To år senere skrev han under for Manchester City for 60 millioner pund, der kantspilleren naturlig nok ikke har en like fremtredende rolle. Kan likevel vise til nok en Premier League-medalje i sin første sesong med klubben, og er så klart Algeries viktigste spiller.

Hakim Ziyech (26) – Marokko og Ajax
Marokkaneren spilte en nøkkelrolle for Ajax-laget som sjarmerte en hel fotballverden på deres ferd mot semifinalen i Champions League, som også burde endt med i alle fall finalebillett. Zieych har vært intet mindre enn briljant for nederlenderne de siste sesongene, og er et naturlig navn på blokka for de fleste europeiske storklubbene denne sommeren. 26-åringen startet karrieren i Herenveen, og gikk senere til Twente. Det er imidlertid først i Ajax at karrieren hans har tatt av, og representerte Nederland på flere aldersbestemte landslag før han til slutt valgte Marokko.

Nicolas Pépé (24) – Elfenbenskysten og Lille
Sesongen 2018/19 ble det definitive gjennombruddet for ivorianeren. Nicolas Pépé noterte seg for briljante 22 mål og 11 målgivende for Lille i Ligue 1 forrige sesong, og har blant annet blitt linket til Liverpool denne sommeren. Den dribleglade kantspilleren bar et helt Lille på sine skuldre, som til slutt endte på andreplass bak suverene PSG i Ligue 1. På landslaget har han selskap av andre profiler som Wilfried Zaha og Serge Aurier, og Elfenbenskysten er tradisjon tro blant favorittene i årets turnering i Egypt.

Hervé Renard – Marokko
Ingen AFCON-liste ville vært komplett uten AFCON-legenden Hervé Renard. Den blonde luggen og den hvite skjorta har blitt et gjenkjennelig syn på sidelinja, og leder i år sin fjerde afrikanske nasjon som trener, denne gang for Marokko. Franskmannen ble den første treneren noensinne til å vinne Afrikamesterskapet med to forskjellige nasjoner. Første gang vant han sensasjonelt med Zambia i 2012, mens triumf nummer to ble innkassert med Elfenbenskysten i 2015. Nå skal han forsøke seg på hat tricket med Marokko.


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019