Saftig nedrykksdrama

04/11/2017

Sogndal nærmer seg nedrykk, og bare seier er godt nok når tabellnabo Tromsø ankommer søndag.

Sogndal – Tromsø: Denne helgen har Rosenborg muligheten til å kapre sitt 25. seriemesterskap, når trønderne gjester nederlagsdømte Aalesund på Color Line Stadion. Men det er ikke på Sunnmøre den største spenningen er knyttet til helgens 28. runde av årets Eliteserien. Det utspiller seg nemlig et drama også i bunnen av tabellen, og Tromsø reiser til Sogndal i håp om å mer eller mindre sikre fornyet kontrakt, mens sogningene er nødt til å vinne for å kunne havne på sikker plass.

For med kun to poeng på de fire siste kampene, har Sogndal havnet skikkelig i gjørma. Tabellplasseringen sammenfaller med Tromsøs gryende form, som for alvor har fått sving på sakene etter at Gutan satte inn Simo Valakari som sin nye trener. Finnen har tatt ni av de siste 12 poengene og nesten ut i fra ingenting ført Tromsø opp til sikker plass. Det var det ingen som hadde sett for seg da 44-åringen tok over klubben i midten av juli. På det tidspunktet hadde Tromsø vunnet tre av 15 seriekamper og holdt stø kurs mot nedrykk. Jobben som Valakari har lagt ned på Alfheim er mildt sagt imponerende, men den tidligere Premier League-proffen har ingen planer om å hvile på laurbærene i serieinnspurten.

Tror på ni poeng
- Jeg gjentar meg selv, for ingenting har endret seg. Det er tre kamper igjen, og vi trenger tre seirer til. Da vi startet på prosessen tidligere i år, så hadde vi en plan og vi holder oss til den planen. Så vil det bli bra og da får vi som fortjener, sier TIL-treneren til klubbens hjemmesider.

Tromsøs tre gjenstående kamper er helgens visitt til Sogndal, før hjemmemøte med Haugesund og bortekamp mot Brann står på programmet. Visst er det ambisiøst for en klubb i Tromsø sin posisjon å skulle vinne alle tre, men denne sesongen har selvtilliten på Alfheim aldri vært høyere enn den er nå.

- Det kommer tre viktige kamper og lagene rundt oss kommer til å ta poeng, så da må vi også ta poeng. Slik vi presterer nå, og med den «go'en» som er i gruppa, så tror jeg vi kan ta tre poeng i alle de tre siste kampene, sier midtbanespilleren Gjermund Åsen.

Forbannet kaptein
Og der selvtilliten i Tromsø er skyhøy, er situasjonen fullstendig motsatt i Sogndal. Sogningene har virket å styre inn til en nokså sikker plass gjennom hele sesongen, men med kun to seirer på de siste 12, er spill i OBOS-ligaen neste år plutselig en svært sannsynlig mulighet. Forrige helg fikk Sogndal juling 4-1 av Strømsgodset, og Sogndals problem denne sesongen, har først og fremst vært å holde ballen unna eget nett. Bare Viking har sluppet inn flere mål enn Sogndal, og forsterkningene av Even Hovland og Kjetil Væhler har ikke hjulpet. Nå møter de et Tromsø, som virkelig øyner muligheten for spill i Eliteserien også neste år, men kaptein Even Hovland har ikke gitt opp.

- Taper du, så er du sur og forbanna. Vi må bare manne oss opp og stenge ute alt som har skjedd tidligere. Det venter tre cupfinaler fremover nå, så vi må bare brette opp ermene alle mann, så skal vi bite bra fra oss.

Det gikk ikke så bra for Sogndal da lagene møttes på Alfheim i april tidligere i år. Det første oppgjøret endte med 3-0-seier til Tromsø. Nå står imidlertid atskillig mer på spill, når overlevelse kan være søndagens belønning for tre poeng.


Tips-hjørnet: Sogndal - Tromsø
Søndag 5. november, kl. 18.00 | Fosshaugane Campus
Eurosport Player

Kampodds:
2,18    3,50    3,30  |  NordicBet   
2,13    3,45    3,25  |  Betsson 
2,10    3,45    3,25  |  Unibet 
2,16    3,50    3,25  |  Betsafe 
2,32    3,50    3,15  |  Coolbet 
2,20    3,40    3,10  |  10Bet

Tipset: Tromsø-seier til 3,30 i odds hos Nordicbet
Helt avgjørende kamp i nedrykksstriden. Sogndal holder kvalikplassen. To poeng skiller ned til Aalesund, tre poeng opp til dagens motstander. Fire på rad uten seier etter 1-4-smellen borte mot Strømsgodset søndag. 0-3-tap i omvendte møte, 3-3-0 på seks tilsvarende oppgjør. Tromsø har klatret opp til sikker plass med tre seirer på de fire siste. Enkelt hjemme mot Viking søndag og nå siktes det mot å vinne resten. Mushaga Bakenga manglet med skade. Vi forsøker borteseieren.


Axel With Gogstad

 

Bookietest 2017/18