Petter Veland til Tips: — PSG er knappe favoritter

13/02/2018

La Liga-ekspert Petter Veland tror PSG tar seg videre, men tør likevel ikke helt avskrive Real Madrid.

Det er duket for festkveld på Santiago Bernabeu når Real Madrid tar imot PSG til det første av to oppgjør i åttendelsfinalen av Champions League. Hjemmelaget ble i fjor den første klubben i historien til å løfte det berømte troféet to år på rad, og Zinedine Zidane og hans mannskap håper de kan redde en hittil dårlig sesong med å gjenskape suksessen i år.

Sammensatt problem 
Det er mye som har gått galt for Real Madrid denne sesongen. Cristiano Ronaldo og co ligger i skrivende stund på fjerdeplass i hjemlig liga, hele 17 poeng bak ligaleder Barcelona. Viasport-ekspert Petter Veland mener problemet er sammensatt.
— Normalt når et lag av denne størrelsen gjør det dårlig er det ett eller to punkter man kan trekke frem; en nøkkelspiller med skade eller et midtstopperpar som ikke fungerer. Det er ikke like lett med Real Madrid. Det er flere av de antatt beste spillerne som er langt under sitt toppnivå og til tider virker de faktisk dårlig trent. Det virker også som de sliter med motivasjonen i hverdagskamper mot svakere motstandere, sier Veland til Tips. 

Behov for sommerrengjøring 
Real Madrids svake sesong har ført til stadige spekulasjoner i media vedrørende fremtiden til en rekke spillere. Det ryktes at klubbpresident Florentino Perez vil gjennomgå en total-renovering av førstelaget til sommeren og at flere av klubbens stjerner er på vei ut. Petter Veland mener det er på tide med en utskiftning av spillere hos den spanske giganten.
— Real Madrid har ikke forsterket laget nevneverdig siden de hentet James Rodriguez i 2014. Det som har vært de viktigste A-lagsspillerne de siste sesongene begynner å dra på årene og det er et hull mellom de etablerte spillerne og neste generasjon. De mangler rett og slett spillere mellom 24 og 28 år, og dette er segmentet de leter etter til sommeren, forklarer Veland. 

Tror Zidane sitter trygt
Zinedine Zidane har hatt en fantastisk start på karrieren som Real Madrid-sjef. 45-åringen har vunnet omtrent det som kan vinnes siden han overtok sjefsstolen for drøyt to år siden, men denne sesongen har det sett betraktelig mørkere ut for den tidligere midtbaneeleganten. Til tross for svake resultater tror Veland franskmannen sitter trygt i Real Madrid.
— Jeg tror Zidane er såpass privilegert at han sitter trygt. Han har enormt med lojalitet i styret og hos president Perez, samtidig som han har lettere for å nå gjennom til spillergruppen ettersom han har vært i samme posisjon som spiller. Han kan også vise til helt fantastiske tall og statistikker som både førstelagstrener og sportsdirektør, så det sitter nok langt inne å gi han fyken. Det er likevel vanskelig å utelukke noe som helst, med det enorme presset som følger med å lede en klubb på denne størrelsen.

Enorm markedsverdi
Spilleren det sirkulerer flest spekulasjoner rundt er ingen ringere enn Cristiano Ronaldo. Portugiseren har levert langt under par denne sesongen og linkes ofte til klubber som Manchester United og nettopp PSG. Petter Veland mener likevel 33-åringen har en så enorm markedsverdi at han uansett har en plass i Real Madrid.
— Jeg tror i utgangspunktet Ronaldo blir i Madrid. Først og fremst har han en enorm markedsverdi, man kan ikke bare bestemme seg for at Ronaldo ikke er god nok og la han gå. For det andre er det få klubber som har pengene til å hente han. Gamleklubben Manchester United er vel mest sannsynlig dersom han skulle flytte på seg, men er ikke nødvendigvis det José Mourinho er ute etter. Manchester City har pengene, men ser han ikke gå til rivalen til United og attpåtil spille for Pep Guardiola. Man kan jo spekulere i en avtale med PSG hvor Ronaldo går den ene veien og Neymar den andre, men dette blir ren gjetning, forklarer Veland.

Skal ikke avskrives
Slik Real Madrid har spilt denne sesongen er det vanskelig å se hvordan de skal klare å gå hele veien i Champions League. Sammenlignet med lag som Barcelona, Bayern München, PSG og Manchester City er ikke den spanske hovedstadsgiganten i nærheten av å inneha det nivået som skal til for å løfte troféet i mai. Likevel mener Veland at Real Madrid aldri bør avskrives. 
— Det ser vanskeligere ut nå enn på tilsvarende tidspunkt forrige sesong. Spillerne har virket utrente og umotiverte gjennom hele sesongen. Likevel blir det noe annet når flomlysene tennes på Bernabeu og PSG kommer på besøk. Real Madrid innehar et enormt toppnivå og derfor kan de aldri avskrives i Champions League-sammenheng, sier Veland. 

Kan forsvinne allerede til sommeren
PSG har vært nærmest utilnærmelige i fransk liga etter de arabiske oljemilliardene entret klubben i 2011, men den franske giganten har fortsatt til gode å vinne Champions League. Dette har vært klubbens største ambisjon over flere sesonger og med sommeranskaffelsene Neymar og Mbappe ser det omsider ut som det Paris-baserte laget kan gå hele veien i turneringen. Dersom PSG skulle klare å sikre seg sitt første Champions League-trofé vil det kunne være starten på en ny epoke for europeisk fotball, men dersom det skulle ryke nok en gang vil det kunne være skjebnesvangert for klubben. Petter Veland tror Neymars fremtid i klubben avhenger av suksess i nettopp Champions League.
— Neymar reiste i utgangspunktet fra Barcelona for å komme unna skyggen til Lionel Messi, men da er det ikke nok å vinne ligagull i Ligue 1. For å bli betraktet som verdens beste fotballspiller er han nødt til å skinne på den store scenen, og derfor er Champions League-suksess avgjørende for hans fremtid i PSG. Det ryktes jo at Neymar vil ende opp i nettopp Real Madrid til sommeren i en avtale som ser Ronaldo gå andre veien. Dersom PSG skulle ryke for Real nå så kan jeg absolutt se det skje. 

Målrikt
Det blir ofte høyoktan-fotball når flere av verdens beste fotballspillere møtes til stjernekamp, og disse lagene kommer neppe til å skuffe. Både Real Madrid og PSG har en dødelig angrepsrekke som kan skremme selv den mest rutinerte forsvarsspiller. Petter Veland spår en åpen kamp med mange mål.
— Dette er to lag som er komfortable med å ha ball og som spiller med høyt tempo. Det er to lag som er betraktelig bedre fremover enn bakover, og det er oppskriften på mange mål. Det gjelder å være effektive foran mål og å holde hodet kaldt i forsvar. Jeg kan godt se for meg 3-4 scoringer i begge oppgjør og at spenningen lever hele veien inn, sier Veland og legger til at han har PSG som knappe favoritter. 
— Kampen på onsdag blir mer spesiell for PSG enn for Real Madrid, for dem er det sentralt å gjøre det bra i Champions League. På forhånd synes jeg de ser hakket sterkere ut og de må tåle et favorittstempel. Kanskje vinner de ikke kampen på onsdag men over to oppgjør har jeg størst tro på PSG, sier Veland til Tips. 

*Våre tips for midtukens Champions League


William Gaathaug

 

Bookietest 2017/18