Klart for comeback

12/08/2017

Slaven Bilic må som snarest slå tilbake etter forrige sesongs mareritt. Overgangsvinduet gir beskjed om at han kan lykkes.

Nytt stadion, skader på nøkkelspillere og merkelige spillerkjøp gjorde det vanskelig for West Ham å innfri fansens ønske om ytterligere steg etter oppturen i 2016. Vreden ble rettet mot manager Slaven Bilic som i tillegg til å være ansvarlig for spillerhandelen også virket umotivert og ute av stand til å ta grep i motgang. Sesongen 2015/2016 endte med sjetteplass etter lengre tids flørting med Champions League-plassene. Dimitri Payet, Andy Carroll og Michail Antionio holdt lekestue og scoret mål på bestilling, kaptein og klubbveteran Mark Noble gjorde seg landslagsaktuell gjennom suveren kontroll på midten, mens Slaven Bilic ble hyllet av alle. Pilen pekte mot himmelen da man i mai 2016 tok farvel med Upton Park. Den gang ei.

West Ham

Nedturen
Overgangen til Londons olympiastadion skulleraskt vise seg å bli en solid nedtur. At man trenger kikkert for å følge med på kamp fra bakerste rader er en ting, fansens motvilje mot å bruke setene en annen. Og enklere blir det ikke når spillet på matta er under enhver kritikk. Det var stadig uro blant Hammers-fansen på tribunene forrige sesong. Folk klaget på stadionet og laget, et lag som var blitt som forvandlet siden avskjed med Upton Park/Boleyn Ground.

Kjæledeggen Payet forsvant tilbake til Frankrike, erstatter Robert Snodgrass falt fullstendig igjennom etter overgangen fra Hull, mens Mark Noble leverte svakeste sesong i manns minne. Innleide påtenkte forsterkninger som Gökhan Töre, Jonathan Calleri og Simone Zaza endte opp med å bli alt annet enn forsterkninger. West Ham betalte over £10 millioner for leiesoldatene, men trioens skadeproblemer og/eller udugelighet gjorde det hele til en gigantisk feilinvestering. Kjøpet av Håvard Nordtveit får ikke særlig bedre karakter. Nordmannen ble en stående vits blant Hammers-fansen, så får den norske landslagsspilleren trøste seg med at han nesten utelukkende ble spilt ute av sin vante posisjon. At rekordkjøpet Andre Ayew skadet seg allerede etter en halvtime av debuten gjorde naturligvis ikke ting enklere for West Ham.

Smart vindu
Nå skal det slås tilbake, og mye ligger til rette for comeback fra både Bilic og laget. Man har rukket å tilvenne seg til sitt nye stadion (selv om friidretts-VM på London Stadium gjør at man må starte sesongen med tre bortekamper), samtidig som sommerens overgangsvindu har blitt brukt atskillig bedre enn hva tilfellet var i fjor.

Joe Hart ble aldri satt pris på av Pep Guardiola i Manchester City, men landslagskeeperen hadde naturlig nok fortjent bedre. Hart er en fremragende keeper, samtidig som han har rutine og lederegenskaper som vil passe West Ham-forsvaret som hånd i hanske. Samhandlingen i Hammers-forsvaret blir ikke dårligere av at rutinerte Pablo Zabaleta har slått følge med keeperen han har jobbet tett med i åtte sesonger i City. I tillegg har fremragende Jose Fonte rukket å spille seg varm etter overgangen fra Southampton i januar.

Også målproduksjonen tippes å øke betraktelig i West Ham denne sesongen. Marko Arnautovic er, når han skrur på bryteren, et angrep alene. Kjøpet fra Stoke kan fort vise seg å bli en gullkantet investering. Det samme kan sies om Javier Hernandez som er hentet tilbake til England fra Bayer Leverkusen. 29-årige «Chicharito» var en fryktet spiss i Manchester United, og i Leverkusen har oppturen fortsatt, med 28 scoringer på 54 Bundesliga-kamper. Om man legger til at juvelen Manuel Lanzini fortsatt er i klubben, samt at beistet Andy Carroll trolig rekker å score tosifret mellom alle skadefraværene, så dukes det utvilsomt for Hammers-opptur.


Kim Marki

 

Bookietest 2017/18