Vanvittig helg i Italia: Calcio Superiore

03/03/2018

Det begynner å bli noen år siden Sky Sports og Premier League lanserte begrepet Super Sunday, en søndag der to av engelsk fotballs aller største dueller fant sted på samme dag.

Kommende helg overgås de av Serie A. Helgens meny er rett og slett egnet til å slå pusten ut av selv de mest veltrente TV-titterne blant oss.

Fotball i Italia blir aldri større, viktigere og mer altoppslukende enn når Milano-gigantene møtes til det vi kjenner som Derby della Madonnina, til ære for Madonnafiguren på domkirken i byen. Når Sør-Italias to rivaler, Napoli og Roma, møtes til Derby della Sole samme helg, og vi på toppen av marsipankaka får servert Lazio – Juventus, ja da er det bare å kjøpe inn nok pasta, bolognesesaus, pizza og noen gode flasker rødvin og deretter innta italiensk modus for noen timer.

Hevn i sikte
De tre storoppgjørene er selvfølgelig spredd utover helgen, og superhelgen innledes på Olympiastadion i Roma lørdag kl. 18.00. Da sparkes bataljen i gang mellom Lazio og Juventus, og vi kan forvente oss et Juventus-lag som kommer til kamp med et aldri så lite dilemma i bagasjen. På den ene siden har de ikke råd til å avgi poeng i Serie A, og spesielt ikke etter at deres kamp ble avlyst sist helg, og avstanden opp til serieleder Napoli er fire poeng før helgens serierunde. Samtidig skal de en tur til London og møte Tottenham i Champions League neste uke. Etter at en trygg 2-0 ledelse ble til 2-2 og fordel Spurs i lagenes første møte er jo Juve pisket til å enten vinne eller score minst tre mål dersom det skal bli avansement til neste runde på fjorårets tapende finalist.

Det er selvfølgelig et helt latterlig understatement å si at Juventus er et vanvittig godt fotballag. De har hanket hjem seks strake seriegull, omtrent uten reelle utfordrere, og ingen vil heller bli overrasket om de skulle trekke det lengste strået denne sesongen også. Normalt må man regne Juventus som favoritt i hjemlige seriekamper, uavhengig av om kampene spilles bort eller hjemme. På denne sesongens 25 første seriekamper har Juventus da også vunnet 21, og tapt kun to. MEN, og det er et viktig men foran lørdagens kamp. Det ene av den gamle dames tap kom på hjemmebane mot nettopp Lazio, da lagene møttes i Torino 14. oktober.

Italia - Serie A

Slått av sin egen
Som om det ikke var ille nok at det ble tap, så var det en tidligere Juventus-spiss som avgjorde kampen. Juve ledet 1-0 til pause, men Lazios (og Serie As) toppscorer Ciro Immobile scoret to ganger tidlig i annen omgang, og dermed reiste de lyseblå fra hovedstaden hjem med alle poengene. Immobile ble i sin tid kjøpt av Juventus som tenåring for 80.000 Euro, men storklubben hadde aldri tålmodighet til å gi ham muligheten til å etablere seg på seniorlaget. Tre seriekamper fikk han, før han startet en utlånsdans som ikke stanset før han fikk sitt definitive gjennombrudd på toppnivå som spydspiss for Pescara i Serie B sesongen 2011/12. Eter en lite bemerkelsesverdig sesong i Genoa kom Serie A-gjennombruddet da han banket inn 22 mål for Torino i 2013/14. Etter opphold i Dortmund og Sevilla, og et låneopphold i gamleklubben Torino, har Immobile funnet en slags stabilitet i Lazio etter at han kom dit i 2016. 46 scoringer på 59 kamper forteller egentlig alt. Immobile må stanses om Lazio skal stanses.

Samtidig så vi senest sist helg at det ikke nødvendigvis er nok å stanse Immobile. Serbiske Sergej Milinkovic-Savic scoret to ganger mot Sassuolo, og viste at han er mer enn en håndfull å plukke opp på sine løp inn i motstandernes straffefelt. Det er kanskje også verdt å merke seg at Lazio har gitt fra seg like mange poeng på hjemme- som på bortebane. Lørdagens første storkamp kan nok best klassifiseres som en kamp med en knapp bortefavoritt, men med et hjemmelag som absolutt er kapable til å ødelegge moroa for gjestene.

Solderbyet
Fotball i Italia startet i nord, og de to første fotballagene fra sørligere strøk som slapp i den nasjonale ligaen var nettopp Roma og Napoli, og da så sent som i 1926. Roma representerer som kjent det sentrale Italia, mens Napoli historisk har vært det mektige kongeriket i sør. Fotballmessig tenker man gjerne på Roma som et sørlig lag, og vi kan si at det er hegemoniet i «rest»-Italia det skal spilles om lørdag kl. 20.45 i Napoli.

Om det er imponerende at Juventus kun har tapt to kamper så langt, så har Napoli kun gått på ett nederlag. Og det er neppe noen overraskelse at det tapet var det Juventus som forårsaket. Og hvilken viktig seier kan ikke nettopp den triumfen, på San Paolo i desember, vise seg å bli. Den seieren betyr jo blant annet at heller ikke Napoli kan tillate seg nevneverdige hvileskjær på oppløpssiden av sesongen. Om man skal lykkes med å vinne sitt første Scudetto uten Maradona må man stå distansen ut. Ergo må Roma slås lørdag.

Siden 1990 har de to barket sammen til 39 Serie A-kamper. Roma har det statistiske overtaket, med 15 seire mot Napolis 11. Roma vant forøvrig sist lagene møttes i Napoli, i oktober 2016. To scoringer av Edin Dzeko og én av Mohammed Salah bidro da til 3-1-seier, men siden har Napoli vært to ganger i Roma, og tatt med seg samtlige poeng hjem igjen. 4. mars 2017 sørget Dries Mertens for borteseier 2-1 med sine to scoringer, og i oktober scoret Lorenzo Insigne kampens eneste mål.

Utradisjonelt, men skummelt
Belgiske Mertens er en av grunnene til at det er liten tvil om hvem som kommer til lørdagens sene kveldskamp med favorittstempelet. Napolis angrepskvartett med Insigne, Mertens, Callejon og Hamsik er jo en kvartett kjemisk fri for en tradisjonell spisstype. Deres force er at de rett og slett løper motstanderens forsvar i senk. Det går fort når de tre førstnevte kommer, og når Hamsik lurer seg inn i boksen i bølge to så sliter de fleste. Mandag ble det fem scoringer borte mot Cagliari, og fem mål på bortebane er alltid imponerende i Italia.

Roma kommer på sin side til kamp med 0-2-tap hjemme for Milan i bagasjen. Og verst for alle Giallorossi, tapet var fullt fortjent. Romas stilte med Schick i stedet for Dzeko på topp, uten at det førte til noe spesielt offensivt. Roma var tannløse framover, og langsomme bakover. Er de fortsatt langsomme i bakre rekker på lørdag blir det noen problemfylte 90+-minutter.

Nervøst i Milano
Det er ikke bare bare verken å være milanista eller interista i Milano når det spilles opp til byderby i fotballstorbyen. Vi snakker tross alt om ett av klodens fem heteste by-derbies, og tradisjonelt er dette kamper som i tillegg til å handle om prestisje, ære og stolthet i hovedregelen har hatt betydning for hvem som vinner hva i Italia. Akkurat det har vært litt annerledes de siste årene, da vi har vært vitne til en historisk svak periode for Milanoklubbene. Heller ikke denne sesongen vil Scudettoen havne i Milano, og Inter må kjempe med nebb og klør for å kunne klore seg inn i neste sesongs Champions League. Milan har på sin side ikke engang sett ut som en kandidat til Europa League, men de siste ukene har det skjedd noe.

Til de fleste eksperters store overraskelse har nemlig Milan begynt å få fasong på spillet etter at den legendariske jordfreser Gennaro Gattuso overtok som trener etter Vincenzo Montella. For det Milanlaget som verken kunne score eller unngå baklengs under Montella har vokst. De har blitt tøffere, og de henger bedre sammen enn på lenge. Sist helg ble det borteseier mot Roma, og foran søndagens derby snakker alle nå om hvor bekymrede Inter bør være. Tap i lokalkrigen søndag vil gi Milan et slags heng på rivalen, og Inters form har ikke vært spesielt imponerende i det siste. Sist jublet de for en svært vanskelig seier mot bunnlaget Benevento, mens spillet utløste mer bekymring enn begeistring.

At Gattuso skulle få til noe som helst var det svært få som trodde. Og selv etter de siste ukers fremgang bugner kommentarfeltene av kritiske kommentarer til den tidligere midtbanekrigeren som kun varte noen få uker i trenerstolene til Sion og Palermo. Nå overrasker hans disipler i den grad at enkelte drister seg til å tippe ham som permanent trener for Rossoneri.

Om det blir jevnt på søndag? Selvfølgelig. Av lagenes 55 Serie A-dueller siden 1990 har Inter vunnet 20 og Milan 19. I oktober vant Inter 3-2, og kampen ble avgjort på straffespark av Mauro Icardi i kampens siste sekund. Begge oppgjørene forrige sesong endte forøvrig 2-2. Får vi en episk Milanseier, servert av sesongens kraftspissfunn Patrick Crutone? Han er uansett en mann å merke seg for framtiden, dersom du ikke allerede har gjort det.

Det er faktisk bare å spenne sikkerhetsbeltene, for sikkerhets skyld allerede lørdag formiddag!


Øyvind Johannessen

 

Bookietest 2017/18