Speider for Celtic

14/07/2015

Tips Fotball har snakket med Øyvind Christoffer Johansen som speider for Celtic. Kanskje kan hans vurderinger ha innvirkning på resultatet mot Stjarnan onsdag.

s02_Celtic
SPEIDER: Øyvind Christoffer Johansen er nyansatt speider i Celtic, og kan fortelle om et godt samarbeid i alle ledd i klubben.

Tips Fotball har snakket med Øyvind Christoffer Johansen som speider for Celtic. Kanskje kan hans vurderinger ha innvirkning på resultatet mot Stjarnan onsdag.

- Presterer man på det nivået man har gjort i løpet av 2015, så skal man klare å kvalifisere seg for gruppespillet i år. Det får være målet i første omgang tenker jeg, sier Johansen til Tips Fotball.

Johansen er speider i Celtic. Mannen fra Tromsø har siden 2008 drevet selskapet Scan-Scout. Nettsiden scan-scout.com ble en inngangsport for Johansen inn i fotballmiljøet da han selv ikke har noen spillerbakgrunn på et høyere nivå.

Var Brann-aktuell
Scan-Scout ble kontaktet av en rekke klubber som ønsket seg informasjon om spillere på det nordiske markedet. Etter hvert skulle Celtic vise seg å være spesielt interessert i Johansens speidertalent.

- I 2012 tok jeg mitt første oppdrag for Celtic FC. Siden da har vi holdt kontakten ved jevne mellomrom. Jeg har hjulpet klubben med informasjon, tatt oppdrag i utlandet og her i Norden, men det har ikke vært snakk om fast avtale før jeg signerte for dem for noen måneder siden.

- Jeg var faktisk en av kandidatene til Brann når de søkte etter speider og samme dagen de gikk for Lars Tjærnås, ble jeg oppringt av Celtic FC med tilbud om kontrakt. Det skjedde mye på kort tid kan man si, forteller Johansen.

Tar speiding seriøst
Som nordmann og gjennom observasjoner av skandinavisk fotball, har Tromsø-mannen fått i oppdrag å holde kontroll over dette territoriet som speider.

- Jeg er deres skandinaviske representant. Det vil si at jeg skal ha oversikt over de beste spillerne på de ulike nivåer her oppe. Samtidig bør jeg ha en viss oversikt over de mest interessante spillerne ute i Europa.

Norske klubber får fra intellektuelle fotballkjennere ofte kritikk for ikke å ta spillerlogistikken seriøst nok. Celtic har ikke dette problemet, mener Johansen.

- Celtic har hatt speiding som et satsingsområde i en årrekke. Klubben er nøye i rekrutteringen av nye spillere er mitt inntrykk. Det er gjerne flere speidere som ser de samme spillerne for å kartlegge de som er mest interessante. Alle vurderer ulikt, men det å få alt sammen på bordet forenkler prosessen med å begrense feilkjøp, sier Celtic-speideren.

Godt inntrykk av Deila
Ronny Deila tok over Celtic sommeren 2014. Han klarte på første forsøk å føre klubben til topps da laget ble seriemester i mai. Johansen har møtt Deila og mener at han har fått en god dialog med Celtic-treneren.

- Da jeg skrev kontrakt med Celtic FC så var jeg nede i Glasgow en helg. Da møtte jeg Ronny Deila, noe som var hyggelig og lærerikt. Litt av essensen med speiding ligger å ha en viss felles forståelse på hva type spillere man søker etter. God dialog er en nødvendig forutsetning skal de ulike leddene i Celtic FC prestere optimalt. Nettopp det med dialog er noe Deila og John Collins er dyktige på og det preger miljøet positivt på treningsanlegget hvor både speiderne, trenere og spillere er samlet daglig, forteller Johansen.

Selv om Johansen nå er ansatt i Celtic, er det absolutt ikke han alene som har ansvaret for spillerlogistikken i klubben.

- Jeg er et lite ledd i en veldig stor organisasjon, så jeg føler det blir feil å si at klubben har hentet spillere på bakgrunn av min informasjon. Men jeg kan si at klubben har hentet, og ikke hentet, spillere som jeg har fulgt lenge og delt mine vurderinger på.

Celtic møter onsdag klokken 20:45 islandske Stjarnan til kamp på Celtic Park. Det er den første av tre runder i kvalifiseringen til gruppespillet i Champions League.
Bookietest 2017/18