Med alt å tape

10/11/2017

Et VM-sluttspill uten Italia? Det er vanskelig å tenke seg tanken.

De asurblå må nesten bare være til stede når verdens beste landslag setter hverandre i stevne i Russland til sommeren. Men det utenkelige er på langt nær noen umulighet før playoff-kampene de nærmeste dagene. Ikke fordi Sverige nødvendigvis har et bedre lag enn Italia. Men fordi det ikke er så aldeles selvsagt at Italia har noe spesielt mye bedre lag enn søta bror heller. Og nettopp det bekymrer noen millioner italienere akkurat nå. I tillegg er de samme millionene høyst usikre på sin landslagstrener. Den gamle ringreven Giampaolo Ventura har nemlig ikke evnet å skape verken entusiasme eller tillit etter at han overtok. Det forventes nemlig mer av Azzurri enn det som har vært levert på veldig lenge.


Tips-hjørnet:  Sverige - Italia
Fredag 10. november, kl. 20.45
Friends Arena
Eurosport Player/MAX

Kampodds:
3,30    3,10    2,33  |  NordicBet   
3,30    3,10    2,33  |  Betsson 
3,54    3,12    2,37  |  Unibet 
3,30    3,10    2,33  |  Betsafe 
3,55    3,00    2,40  |  Coolbet 
3,40    3,10    2,35  |  10Bet

Tipset: Italia-seier til 2,40 i odds hos Coolbet
Sverige med 0-2-tap for Nederland sist, men det holdt til å sikre 2. plassen fire poeng bak Frankrike. Her er Johan Larsson (f) med for første gang siden 2015, Mikael Lustig (f) soner. 0-1-tap for dagens motstander i EM i fjor. Italia tok 2. plassen i gruppe G fem poeng bak Spania. Ciro Immobile (a) og Andrea Belotti (a) trøbler med småting og Simone Zaza (a) er dermed tilbake i troppen. Alessandro Florenzi og Jorginho er tilbake på midtbanen. Vi gir tipset til gjestene.


23 av 30 ikke bra nok
Nå var ikke kvalifiseringen noen katastrofe, sånn rent objektivt sett. Totalt avga man tross alt kun sju poeng. Fem av dem mot Spania, hvilket avgjorde gruppa. Uavgjort hjemme mot Makedonia var selvfølgelig irriterende, men resten av kampene ble vunnet. Og Ciro Immobile brukte kvalifiseringen til å skaffe seg sitt gjennombrudd som Italias beste spiss i blått. Seks scoringer i kvalifiseringsspillet betyr at Sverige vet hvem de må stoppe. En Immobile i form er imidlertid ikke helt enkel å stagge. Han har en fryktinngytende fysikk, er god teknisk og går gjerne rett på mål. Når han spiller med selvtillit er han selvskreven på topp for de blå, og det er ingen grunn til å bli overrasket om han blir tungen på vektskålen i de to duellene mot Sverige.

s06_Italia 2Avbryt

Det vil si, dersom resten av mannskapet gjør jobben sin. For Immobile trenger noen som kan spille han fram til riktig tid. Viktigst i så måte blir Antonio Candreva ute på høyrekanten. Han har svært gode innlegg på repertoaret, og om Sverige ikke klarer å stanse ham der ute på kanten så kan det bli tøft å være svensk midtstopper. Fra sentral midtbane er det Marco Verratti som må trylle. Men det tidligere megatalentet har vel fortsatt også til gode å stå fram som en nøkkelspiller på landslaget. Kvalitetene og potensialet er der, men så er spørsmålet i hvilken grad han og lagkompisene binder seg i disse to avgjørende kampene.

Alt å tape
- Vi har allerede vunnet, sa svenskenes trener Janne Andersson tidligere denne uka. –Vi har kommet oss til playoff. Heretter kan alt skje. Vi bare gleder oss!

Italia har det ikke sånn. De reiser på tokt med nasjonens skeptiske øyne og skyhøye krav godt pakket ned i hver eneste utstyrsboks og inngravert i spilleres og lederes hoder. De har lite å vinne. Derimot har de alt å tape.

For om det er utenkelig for oss med et VM uten Italia, så vil det bli regnet som en nasjonal katastrofe i Italia om de ikke skaffer seg billetter til Russland. En italiensk fotballsupporter vil aldri gå med på at det finnes noen forklaring på italiensk fiasko. Per definisjon er man en av verdens største nasjoner, og det gjelder selv om det motsatte har blitt bevist regelmessig siden den overraskende VM-triumfen i 2006.

Rutine bak, tynt foran
Ventura har fått mye kritikk dette året, og han har nå plutselig kalt inn et par spillere i troppen som han ikke har benyttet seg av tidligere. I Italia er det knyttet en smule forventning til at brasilianskfødte Jorginho skal få sjansen på midtbanen. Han har to treningskamper for Italia fra før, og Ventura har sagt at han ikke ser for seg at Jorginho passer inn i sitt system.

Nå ryktes det at Ventura vil gå tilbake til 3-5-2 til fredagens kamp, og at Jorginho kan komme til å danne midtbanetrio sammen med Daniele de Rossi og Marco Verratti. En annen overraskelse for mange var at Simone Zaza er tilbake i troppen. Valenciaspissen har ikke vært med landslaget siden han bommet på straffespark mot Tyskland i EM i fjor (du husker den, ikke sant?). Zaza tippes inn på topp sammen med Immobile, hvilket kanskje ikke skremmer svenskene nevneverdig. Zaza har scoret ett mål på sine seksten landskamper, mot Norge på Ullevaal i september 2014.

På kantene er høyrekanten garantert Candreva, mens Matteo Darmian de siste dagene har sett ut som den foretrukne venstrekanten. De bakre fire er det ingen grunn til å gruble over. Her snakker vi legender. Fire konger. Buffon bak Barzagli, Bonucci og Chiellini. Marcus Berg og Ola Toivonen gleder seg neppe. Skal de komme til avslutning må de tåle smerte.


Christian Aarstad, Axel With Gogstad

 

Bookietest 2017/18