Leif Gunnar Smerud til Tips: - Knallhardt mot Kosovo

30/08/2017

I september spiller Norge to tøffe kamper mot Kosovo og Israel. I troppen er det mange som til daglig spiller i utlandet, og Leif Gunnar Smerud ser mange fordeler med det.

Norge har kommet i gruppe med Kosovo, Irland, Aserbajdsjan, Israel og Tyskland, og alle ønsker å spille EM i Italia i 2019. Nordmennene klarte aldri å komme til U21-EM i Polen som ble spilt i sommer, og nå er det et nytt kull som skal prøve lykken.

- Den sjansen er der. Det er bare tolv lag som kommer til EM, hvilket er halvparten av det som det er på A-landslagsnivå. Når du har kun tolv lag som skal i et mesterskap og 11 som skal kvalifisere seg, så er det klart at det er et trangt nåløye. Norge har kun klart det to ganger før, også håper vi å krige oss til en plass til neste EM. Det er en krevende ambisjon, sier U21-landslagstrener Smerud til Tips.

Vil ta kontroll på kampen
Kosovo ble slått i den første EM-kvalifiseringskampen i sommer hele 5-0, men Norge mistet seieren da man brukte Kristoffer Ajer som ikke var spilleberettiget. Dermed står Norge med null poeng, men heldigvis er det mange poeng igjen å spille om.

I de to neste kampene nå i september møter U21-landslaget Kosovo og Israel. Kosovo-kampen spilles i Mitrovica nord i Kosovo, mens kampen mot Israel spilles i Drammen.

Smerud tror det blir tøft mot Kosovo og maner til tålmodighet.

- Jeg regner med at det blir knallhardt mot et svært entusiastisk lag. Så håper jeg at vi kan ta kontroll på kampen slik vi gjorde i Drammen, og gjennom det gradvis få det resultatet vi håper. I Drammen ble det slik at vi scoret veldig tidlig og det vil ikke være meg imot om vi gjør det igjen. Ofte kan det ta tid å få kontroll på en slik type motstand når det er på bortebane, forteller Smerud.

Har studert Israel
Tips snakket med Smerud etter 5-0-seieren mot Kosovo. Den gang var kunnskapen om Israel minimal. Nå, i underkant av én uke før kampen på Marienlyst, har man studert Israel nærmere og vet litt hva som venter 5. september.

- Vi har fått ganske bra oversikt på Israel, og det er et fysisk robust lag med noen gode enkeltspillere. Det blir en tøff oppgave å møte dem. Først er fokus å gjøre jobben mot Kosovo, sier Smerud.

- Når det gjelder kampbildet så ønsker nok også Israel å styre mye av spillet. De er rangert foran oss, og dette tyder på at det er et bra lag. Hvis du husker tilbake til kampen mot Sveits med det andre laget vi hadde i fjor høst, så var det en kamp vi var ganske gode i og det mot samme type motstand som vi møter 5. september. Alle kamper på dette nivået er krevende, fortsetter U21-landslagstreneren.

Mange i utlandet
U21-landslaget består av mange spillere som har klubbadresse i utlandet – kun syv spillere holder til i Norge. Celtic-spiller Ajer, som har karantene til denne kampen, må stå over.

- Det er to grove kategorier med utlandet og hjemme; det er forskjell på de som er ute også. Noen tjener mye og spiller mye på et bra nivå, mens andre spiller mindre og på et lavere nivå. Det som er positivt med å ha spillere ute er at de blir vant med internasjonal fotball og mange av de konkurrerer på et internasjonalt nivå. Samtidig er det flere som spiller viktige kamper og er viktige i sine lag, og det er også bra, sier Smerud.

Da Norge forsøkte å komme seg til U21-EM i Polen, møtte man Serbia høsten i fjor til play-off. Der ble det tapt 1-2 sammenlagt.


Christian Aarstad

 

Bookietest 2017/18