Tor-Kristian Karlsen til Tips: - Start ser utenlands

28/11/2017

Når Start fremover skal hente spillere vil det bli sett både mot Latin-Amerika, Nord-Amerika og Afrika

Flere ble overrasket da Pedersen fikk sparken 29. september. Det var kun fem kamper igjen og laget lå an til å rykke opp. Hvem ville finne på å ta en slik beslutning nå?

I Tor-Kristian Karlsen har Start fått en mann som har opplevd mange fotballkulturer. Sammen med et team av kompetente mennesker, skal disse føre Start til nye høyder. Karlsen sier til Tips at det var tydelig at noe måtte gjøres.

- Jeg plukket opp vibber i miljøet som ga meg inntrykk av at dette ikke ble tatt helt på alvor, og resultatene forsterket inntrykket. Etter mine vurderinger, og jeg er tross alt hentet for å gjøre slike vurderinger, så var det ingenting som tydet på at dette kom til å bli noe bedre. Med fem kamper igjen hadde vi mulighet til å la dette her gå videre og håpe på at det bare skulle løse seg på en uforklarlig måte. I stedet gjorde vi noen grep som vi håpet og trodde kunne sette litt mer skarphet på prestasjonene. Og dette lyktes vi med, sier Karlsen.

Unorsk manøver?

Begrunnelsen som kom i ettertid var at laget manglet mentalitet og energi. Karlsen bekrefter at dette var noe flere i Start-miljøet følte. Skulle målet om opprykk sikres, var det viktig å få bort den negative utviklingen med dårlige resultater. Karlsen forklarte at det gjelder å leve i nuet og ikke tenke om og men.

- Det med å leve i nuet er det ikke noe feil med. Men det jeg henviste til og som kanskje ble tolket litt feil, er at vi hadde et stort mål for høstsesongen, og det var å rykke opp direkte. I den situasjonen som vi var i og hvor vi hadde en veldig negativ utvikling, og da følte jeg og flere med meg at vi manglet energi og grad av seriøsitet, forteller Starts sportsdirektør.

Karlsen har selv bodd i Italia. Som sportsdirektør i Monaco hentet han inn flere kapasiteter fra støvelsko-landet. I Italia lever ofte ikke managere lenge, og managementet baserer seg mye på intellektuelle løsninger som gjerne bærer preg av ad-hoc-beslutninger.

- Man kan godt si at dette var en unorsk manøver. Nå vet jeg ikke hvor mye som skal attribueres til meg; vi er jo et team og jobber godt sammen i ledelsen. Jeg tenker på IK Start og jeg er ansatt i klubben, og det viktigste for meg er at klubben lykkes. Noen ganger må man innstille til beslutninger som ikke er behagelige. Det er ingenting som er verre enn å måtte skille lag med mennesker du setter pris på. Dette er profesjonelt og man kan ikke la personlige følelser til andre mennesker styre tankesettet, forklarer Karlsen.

- Flere kandidater enn vi opprinnelig hadde

Nå skal en ny trener hentes inn. I tidligere blogger har Karlsen ment at det er like viktig å scoute nye trenerkandidater som å scoute spillere. En trener har tross alt kanskje den viktigste posisjonen i en klubb, og da er det viktig at det tas rett beslutning når ny trener skal hentes.

Start valgte å la tidligere assistenttrener Mick Priest fortsette som hovedtrener ut sesongen. Det var svært vellykket. Flere ble imponert over lederstilen til engelskmannen. Priest mangler imidlertid UEFA Pro-lisensen, og han kan dermed kun ha et visst antall kamper før det kommer krav om lisens. 

Dermed må Start ut på jakt etter ny trener. En mann som stadig har blitt nevnt er Mark Dempsey. Karlsen sier imidlertid at det har dukket opp en del nye navn i trenerjakter.

- Det er klart at vi er så ”heldige” at vi nå har fått noen ekstra uker til å sondere markedet. Vi har egentlig åpnet opp for andre kandidater enn det vi i utgangspunktet anså som de mest aktuelle. Det ekskluderer heller ingen. Jeg sier bare at vi kanskje har flere kandidater enn det vi opprinnelig hadde, sier Karlsen.

- Jeg bruker mine kontakter og mennesker som jeg stoler på veldig mye. I Start må vi være mye mer forsiktige med bruken av de ressursene vi har enn om man skulle være i Monaco enn i en europeisk klubb. Der har man store støtteapparat, masse medarbeidere som du kan bruke til å sondere trenerkandidater. I Start er vi veldig få, og da er jeg avhengig av å bruke de nettverkene jeg har som baserer seg på goodwill, fortsetter 42-åringen.

Vil bygge et scoutingapparat

Karlsen sier at det er planer om å bygge ut et scoutingapparat i Start. Det skal i første omgang være freelancere som skal speide i forskjellige regioner, men også OddsModel vil være behjelpelig med sitt nettverk. I OddsModel baserer man seg mye på å finne løsninger gjennom bruk av tall. Kombinasjonen med scouting er interessant.

- Det med tallene er mest relevant når det gjelder de ligaene som faktisk byr på tall. Man må ha en database som er tilgjengelig med nøkkeltall på spillere. Nå er det slik at en del av markedene som vi ser på har ikke de tallene og dataene som er nødvendige for å få slike modeller til å løse noe for deg. Der vi har tilgang til ytterliggere informasjon i form av data og statistikk, så bruker vi det som et slags supplement, forklarer Karlsen.

- Det er en prioritering å bygge et scoutingapparat i klubben. Som et første skritt er det jo en stor lettelse og et stort privilegium at det blir satt av midler til en analyse- og scoutingansvarlig i form av Andreas Jenssen. Han har imponert stort med hans øyne for ikke bare taktikk, formasjoner, analyser av motstanderne, men også enkeltspillere. Dette blir en ny posisjon i klubben, og idéen er å bygge et nettverk av i første omgang freelancere som kan dekke forskjellige regioner for oss, sier Karlsen.

Store klubber har ofte speidere fordelt på ulike regioner. Akkurat nå er dette ikke tilfellet med hvordan Start gjør det, men det er et ønske at klubben ser til mer eksotiske strøk av jordkloden.

- Vi kommer nok til å være en klubb som kommer til å gjøre noe litt annerledes. Det går litt tilbake til der vi startet. Det å tørre og ta den utfordringen med og hente spillere direkte fra presumtivt svakere ligaer og spillerens opprinnelige land. Vi ser vi selvsagt til Latin-Amerika. Jeg har en del erfaring med å hente spillere fra land der. Vi kommer også å se til Nord-Amerika og Afrika, forteller Starts sportsdirektør.

Vil også ha rutine

Karlsen har til Fædrelandsvennen signalisert at han vil ha dobbel dekning i alle posisjoner. Ghaneseren Isaac Twum er nærme en overgang. Steffen Lie Skålevik er ønsket med videre, men siden Brann priser han meget høyt er det lite realistisk at han blir Start-spiller. Niels Vorthoren er ønsket med videre, mens Jens Kristian Skogmo og Gudmundur Kristjansson begge er ferdige i Start.

- Hvordan arbeider dere når dere skal hente spillere til klubben?

- Det er konkret vi i det sportslige apparatet som har ansvaret med å vurdere kandidatene for neste sesong. Vi bruker vi de ressursene vi har i eget hus. Det er scouting-software og mye reiser; Andreas (Jensen, journ.anm.) er ute på reise nå og ser spillerne, jeg har vært på reise og Mick (Priest, journ.anm.) har også reist en del, sier Karlsen.

- Vi forsøker å bruke de ukene vi har nå frem til slutten av året på en mest mulig effektiv måte å finsikte de kandidatene vi har under lupen. Så vil det sannsynligvis komme noen spillere som vi ønsker å bli litt bedre kjent med. Disse kommer for å prøve seg hos oss i januar og kanskje februar. Dette er spillere vi har sett på litt i forkant og har litt av den profilen som vi ønsker oss, fortsetter Starts sportsdirektør.

Karlsen har tidligere signalisert viktigheten for norske klubber å hente unge spillere med videresalgspotensial. Norske klubber er og vil aldri komme høyest i fotballhierarkiet, og dermed blir det viktig å drive god butikk.

- Vi forsøker å ha to tanker i hodet samtidig. Skal vi legger penger i overgangssummene, ligger det alltid en tanke at vi kan få mer tilbake ved et salg. I mellomtiden skal imidlertid spilleren ha en positiv utvikling og nytteverdi i form av spilte minutter, sier Karlsen.

- Vi ser også et behov for at både den stallen vi har og den elleveren vi har trenger mer rutine. Det ene utelukker ikke det andre her; det blir nok til slutt en slags miks av ungt og lovende og rutine, fortsetter han.

Wyscout og InStat

Start bruker mye software når de skal hente spillere. Mens man før ofte var avhengig av å være på kampene, er det nå mulig å følge med på kamper over hele jordkloden ved hjelp av programvare. Karlsen forklarer litt nærmere hva Start bruker.

- Det er i første rekke analyseverktøyene og videodatabaser som Wyscout og InStat. Her er det enorme kataloger og arkiv med kamper. Så er det også redigeringsverktøy som ligger i dette systemet slik at vi ganske effektivt kan lage profiler på spillerne. Vi går gjennom et ganske stort antall av spillere som vi har kommet frem til selv gjennom en del kriterier. Dette er alder og ferdigheter, og det som vi føler at vi mangler i troppen per nå. Så får vi innspill av forskjellige partnere og speidere som jeg har kontakt med fra tidligere jobber, forklarer Karlsen.

Det er allerede investert i infrastruktur fra Starts side. HR-avdelingen er styrket med Morten Djupvik som også kommer til å være ansvarlig for å lage et system for integrering og oppfølging av spillere. Samtidig er det viktig å huske på at det er mennesker vi har med å gjøre.

- Jeg, Mick og til og med Even (Brandsdal, journ.anm.) hjelper til med å holde et øye med de som kommer. Man kan finne så stort potensial og talent som man ønsker, men hvis man ikke har et veldig profesjonelt og velfungerende apparat på norsk side vil man aldri lykkes, sier Karlsen.


Christian Aarstad

 

Bookietest 2017/18