Fem fremtidshåp

07/10/2017

Det norske landslaget trenger nytt blod, og vi presenterer fem spillere som ikke skal være med å avslutte en begredelig VM-kvalifisering, men som bør være med når alvoret starter neste gang.

Norge – Nord-Irland: Med bare én eneste kamp igjen av den inneværende VM-kvalifiseringen er det på tide for Lars Lagerbäck å se fremover – frem mot kvalifiseringen til EM i 2020, som er spredt utover det europeiske kontinentet. Det norske landslaget har på ingen måte grunn til gå inn i den kommende EM-kvalifiseringen breiale og proppfulle av selvtillit – med mindre Lars Lagerbäck greier å gjøre om på de sure tonene som har ligget som et dystert refreng over det norske landslaget de siste årene.

Før helgens ubetydelige kvalifiseringskamper mot San Marino og Nord-Irland, lå Norge på 73. plass på FIFA-rankingen, bak storheter som Kypros, Usbekistan, Uganda og De Forente Arabiske Emirater. Norsk landslagsfotball trenger en oppsving, og til helgens kamper, har Lagerbäck tatt ut en tropp som består av mange kjente ansikter. Kan hende for mange. Norge skriker etter nytt blod, og vi presenterer fem spillere som vil være med å avslutte en forferdelig kvalifisering til VM, men som bør være med å prege landslaget når jakten på EM-billett starter i mars 2019.1. Martin Ødegaard (Herenveen – på lån fra Real Madrid)
18-åringen er det mest åpenlyse valget av alle. Etter gode prestasjoner for Herenveen i høst, ble mange, inkludert balljuvelen selv, overrasket over ekskluderingen i den inneværende seniortroppen. Til tross for fortsatt beskjeden alder, sitter Ødegaard på offensive kvaliteter som ingen andre i landslagstroppen har, og har, med all respekt, ingenting i U 21-troppen å gjøre.

2. Ohi Omoijuanfo (Stabæk)
Landslaget skriker etter en målscorer, og denne sesongen har «Ohi» vist seg som akkurat det. 23-åringen kunne i tre år smykke seg med tittelen tidenes yngste målscorer i Eliteserien, og fikk i juni sin første og hittil eneste landskamp. Med 17 fulltreffere er Omoijuanfo så langt årets målkonge i Eliteserien, og bør ganske snart være voksen for større oppgaver enn Stabæk.

3. Vegar Eggen Hedenstad (Rosenborg)
Med både Omar Elabdellaoui og Jonas Svensson som alternativer på høyreback, er det kanskje rart å også skulle inkludere Vegar Hedenstad. Men Rosenborg-backen har hatt en strålende sesong etter comebacket til norsk fotball, og kan meget vel være en løsning på venstreback, en posisjon som lenge har en posisjon som har skapt hodebry for både Per Mathias Høgmo og Lars Lagerbäck.

4. Fredrik Haugen (Brann)
Med fem seriemål og ni målgivende i årets Eliteserien, har Fredrik Haugen endelig begynt å vise tegn til å innfri det enorme potensialet han viste da han slo igjennom i Brann-trøya som tenåring. 25-åringen har aldri fått sjansen på det norske landslaget, men etter årets prestasjoner i Eliteserien, bør tiden snart være moden. En av norsk fotballs beste spillere denne sesongen.

5. Dennis Tørset Johnsen (Ajax)
Denne listens outsider, men den 19 år gamle angrepsspilleren har imponert noen ganske store navn siden han ble kjøpt fra Herenveen for hele 22 millioner kroner i sommer. Den gamle lynvingen Marc Overmars beskriver Dennis Johnsen som «fantastisk», og har personlig tatt stortalentet under vingene i Ajax. Det kan bare hjelpe utviklingen til tenåringen, og selv om han kanskje må vente med å få sjansen både på førstelaget til Ajax og på det norske landslaget, bør han likevel være en type Lars Lagerbäck bør følge et årvåkent øye med.

Og mens den kommende landslagsgenerasjonen gjør seg klar for et uunngåelig generasjonsskifte, gjør den nåværende troppen klar til å forhåpentligvis avslutte VM-kvalifiseringen med stil, når Nord-Irland kommer på besøk søndag kveld.


Axel With Gogstad

Tags: Norsk fotball

 

Bookietest 2017/18