Sarpsborg 08s nye speider jakter juveler på Balkan

14/07/2017

Sportssjef Thomas Berntsen mener det er et terreng av enormt gode fotballspillere på Balkan. Det kan i fremtiden bli flere som speider for østlandsklubben.

HET TRIO: Både Thomas Berntsen, Sigurd Rosted og Geir Bakke er attraktive på hver sin måte. Berntsen henter nå speidere for å forbedre spillerlogistikken.

 

I slutten av juni kom det frem i Sarpsborg Arbeiderblad at Sarpsborg 08 ansetter to talentspeidere som skal jobbe på konsulentbasis for klubben. Navnene er Fredrik Wisur Hansen og Andreas Holter.

Tips har tidligere satt fokus på speiding og synspunkter rundt dette yrket, hvor Joachim Jonsson, John Vik og Øyvind Christoffer Johansen er noen av personene som har uttrykt sin mening. I forbindelse med de to nysigneringene i Sarpsborg var tiden inne får å ta en prat med Berntsen – av mange kalt «hjernen» bak Sarpsborg 08s suksess.

- Fredrik Wisur Hansen er en ung og meget fotballinteressert kar som ikke har noe særlig fotballbakgrunn, men som har fulgt fotballen på Balkan i mange år og som vil få dette som ansvarsområde for Sarpsborg, sier Berntsen til Tips.

- Andreas Holter er en rutinert fotballkar som jeg har en lang relasjon til og som jeg kjenner godt både privat og innenfor fotballen. Han har ansvar for å overvåke 2. divisjon og får trolig også noen oppdrag i OBOS-ligaen, fortsetter sportssjefen.

Kulturforskjeller

Mange mener speiding er noe som i lang tid har blitt neglisjert i norsk fotball. Mens klubber på kontinentet i 20-30 år har sett verdien av scouting, er dette noe som ikke norske klubber har prioritert. I England tok det lang tid før speiding ble satt på dagsorden.

Per i dag bruker Rosenborg Hallvar Thoresen som speider og hadde i lang tid Stig Thorbjørnsen som nå er speider i IFK Norrköping. Brann bruker Lars Tjærnås, mens Molde har John Vik. I noen klubber bruker man agenter man stoler på, slik det er i Lillestrøm hvor Atta Aneke har vært involvert i mange overganger.

Sarpsborg 08 er i dag en toppklubb å regne, og Berntsen mener av den grunn at det er riktig å prioritere speiding.

- Grunnen til at vi gjør dette er at det er en del av klubbutviklingen. Vi blir større og større for hver dag som går og et steg i riktig retning er å bruke mer ressurser for å bli enda bedre på speiding enn det vi er i dag, mener sportssjefen.

- Med tanke på at Hansen har Balkan som spesialområde, er dette et spillermarked dere ønsker å fokusere på fremover?

- Ja, sånn delvis. Men det er mest på grunn av at det er et hav av gode spillere der borte. Det er litt utfordringer når det kommer til kulturforskjeller, på godt og vondt. For oss blir det viktig å få tak i de riktige typene fra Balkan. Vi har vår mal å gå etter for å finne de type fotballspillere vi ønsker og vi er ganske kompromissløse i forhold til det. Da er det viktig at man får silt ut en del. Sarpsborg skal ikke ha en venstreving som ikke klarer å jobbe hjemover, fortsetter 46-åringen fra Oslo.

Vil også se til Afrika

På Balkan forteller Berntsen at det særlig er Bosnia, Serbia og delvis Kroatia som er de mest aktuelle landene å speide fotballspillere i. De beste spillerne fra Kroatia ønsker seg imidlertid ofte til mer glamorøse adresser enn Norge.

Afrika er også et spillermarked Sarpsborg 08 etter hvert ønsker å se mot. Til Sarpsborg Arbeiderblad sa Berntsen at dette er et marked som i fremtiden trolig vil bli enda viktigere. Akkurat nå er det ikke speiding som gjør at klubben har oversikt her.

- Man er her helt avhengig av relasjoner som er bygget opp gjennom agenter over tid. Vi har ikke kapasitet til å overvåke dette markedet som vi ønsker. Det er subjektiv oppfatning fra de agentene vi kjenner. På et eller annet tidspunkt skal man ikke se bort fra at vi ansetter en kar eller leier inn en kar som gjør scouting-arbeid særlig i Nord-Afrika, avslører Berntsen.

Berntsen sier at det er jevnlig kommunikasjon med speiderne og at det nærmest ukentlig er møter mellom partene for å få siste oppdatering. Dette er viktig for å ha oversikt over hva som foregår til enhver tid.

Speidere på konsulentbasis

Sportssjefen har selv fått skryt for at han ser et enormt antall kamper i Norge og i nabolandene. Dette har gitt gode gevinster på overgangsmarkedet. Nå blir det to nye speidere, og kanskje kommer det flere inn dørene på Sarpsborg stadion.

- Det er meg med flere i klubben som ser mye fotball i Norge, Sverige, Danmark og Island. Det er dette som har vært primærmarkedene våre. Nå blir vi enda flere og vi har bra aktivitet sånn sett, men vi må ha enda flere i årene fremover, sier Berntsen.

- Så det kommer kanskje flere speidere inn i Sarpsborg 08?

- Det er mer sannsynlig at det kommer flere på konsulentbasis enn at vi ansetter en-to på heltid. Det er større sannsynlighet for at vi har flere på deltid, fortsetter han.

Det åpner snart et nytt overgangsvindu og med all sannsynlighet vil det her bli aktivitet. I dette vinduet skal man heller ikke se bort fra at signeringene er et resultat av arbeid fra de to nye speiderne.

- Allerede fruktbart samarbeid

- Ja, det kommer til å forsvinne noen ut og det kommer til å komme noen spillere inn. Det er sånn det alltid er på denne tiden av året. Vi har allerede hentet Amin Askar inn og jeg tipper det kommer én-fire nye spillere utover i sesongen, sier Berntsen.

- Det er mulig at dette er spillere som de nye talentspeiderne har sett på; det er flere av de alternativene vi vurderer som kommer gjennom dem. I dette finnes det også en motpart som eventuelt må ha lyst og vil akseptere betingelsene fra oss. Allerede nå har det vært fruktbart det samarbeidet vi har med de to guttene, uttaler sportssjefen.

- Er det til syvende og sist du som har det siste ordet på hvem som skal hentes?

- Jeg kunne gjerne sagt ja, men det vil jeg ikke si. Det er hovedtrener Geir Bakke som bestemmer, spesielt når det kommer til kortsiktige kontrakter på et halvt år eller ett år. Hvis vi skal inngå lange kontrakter med spillere så er det jeg som bestemmer det. Det kan godt være at Bakke er borte når fireårs-kontraktene med unge spillere har gått ut, fordi han er attraktiv han også. Langsiktige beslutninger ligger alltid i klubb, og slik må det også være, forteller den tidligere Vålerenga-spilleren.

Så kan kanskje dette være starten på at flere norske klubber ansetter speidere på konsulentbasis. Molde-speider Vik sa i et intervju med Tips tidligere i vår at det er mange som har mye kunnskap og som vil speide. Det ser tydeligvis ut som at Sarpsborg 08 har tatt til seg ordene til Vik - og kanskje finner gull på Balkan.

 

 

Bestill abonnement på Norges eneste fotball- og spillavis i dag!


Christian Aarstad

 

Bookietest 2017/18