Romantisk nedtur

12/08/2017

Er Tottenham i ferd med å spare seg til fant?

Tottenham endte i mai foran erkerival Arsenal på tabellen for første gang på 22 år, og underveis til ypperste tetstrid har fans og utenforstående hyllet klubbstyrets tilnærming til de galopperende prisene og lønnsnivået som regjerer på de britiske øyer om dagen. Styreleder Daniel Levy har satt lønnstak på 100 000 pund i uka, og høyest lønn har naturligvis kjæledegge og toppscorer Harry Kane. Solide penger naturligvis, men samtidig et lite hav bak hva spissen kunne hevet i andre toppklubber. Kane er dessuten i en egen klasse i egen klubb. Landslagsback Danny Rose får betalt £65 000 i uka, og idyllen innad i klubben ble plutselig brutt av nettopp Rose denne uken.

- Jeg vet hva jeg er verdt, og krever å få betalt deretter. Jeg sier ikke jeg vil bort, men skulle det komme et konkret tilbud ville jeg ikke nøle med å gå til ledelsen, sier Rose som skaper bølger bare dager før ligastarten.

Tottenham

Første av flere
Rose ville fått tre ganger så stor lønningspose om han var ansatt av et av Manchester-lagene, og Tottenham-ledelsen frykter nok nå at backens utbrudd følges opp av andre underbetalte Spurs-stjerner. Rose kan ha et poeng, men timingen på utspillet er naturligvis svært uheldig. Spillere som Harry Kane, Christian Eriksen og Dele Alli kan velge og vrake blant alle verdens toppklubber, og en sportslig nedtur denne sesongen ville kunne bli skjebnesvanger for Tottenham som klubb. Stjernene kan da fort vise seg å være mindre trofaste enn hva som har virket å være tilfelle. Og nedturen spås å komme. Av flere grunner.

Få innganger
Tottenhams lønnsnivå skaper ikke bare tydelig uro internt, men gjør også at det blir vanskelig å rekruttere nye spillere fra øverste hylle. Øvrige topp 6-klubber øser om dagen ut milliarder på superstjerner, mens Levy og Tottenham bruker tiden på å raljere over prisnivået. Levys tanke er romantisk og ønskes på mange måter velkommen, men akkurat nå føles det som om Tottenham er i ferd med å spare seg til fant. Ingen nye spillere er i skrivende stund hentet, mens landslagsback Kyle Walker er av de som har forsvunnet. Tottenham har så utvilsomt førsteellever til å hevde seg i det ypperste selskap, men er samtidig svært sårbare for skader og karantener. I tillegg kommer da stadionproblematikken.

Problemet Wembley
White Hart Lane har vært Tottenhams hjemmebane i 118 år, men er nå jevnet med jorden for å gjøre plass til ny storstue. Dette betyr nye omgivelser for Spurs-spillerne som denne sesongen skal spille sine hjemmekamper på landslagsarenaen. Wembley er både lengre og bredere, og Tottenham har spilt europacupkamper der uten særlig hell. Nye omgivelser betyr ofte innkjøringsproblemer og trøbbel, forrige sesong bevist av West Ham som flyttet fra Upton Park til friidrettsarenaenLondon Stadium.

Lønnsvilkår, frykt for å bruke store penger på klassespillere og nye omgivelser bidrar til at Tottenham spås å få problemer med å gjenta siste to sesongers opptur. Vi fotballromantikere håper spådommen slår feil, selv om vi selv har hjertet i en annen klubb.


Kim Marki

 

Bookietest 2017/18