Snart i mål

11/08/2017

Jürgen Klopps puslespill mangler kun et par små brikker. Han har drøyt to uker på seg til å lete dem frem.

Liverpool tok i mai endelig steget opp i topp 4 igjen, og sultne Liverpool-supportere drømmer nå naturligvis om at den karismatiske tyskeren skal ta den stolte klubben helt til topps igjen. I kjent stil skurrer det imidlertid i overgangsvinduet. Liverpool er, naturligvis sammen med Tottenham, toppklubben som virker å slite mest med å rekruttere spillere fra øverste hylle. Med dette i minnet bør man vokte seg vel for å blinke ut tre klare førstevalg uten å ha reelle alternativer. Mohamed Salah kom som bestilt fra Roma, men Naby Keita og Virgil van Dijk virker for oss utenforstående å ha vært Liverpools eneste øvrige transfermål av betydning. Dette betyr at man står i stampe når spillernes klubber har satt ned foten for noen overgang. Begge spillere har ytret ønske om innlosjering på Merseyside, men respektive arbeidsgivere har satt foten kraftig ned. Keitas arbeidsgiver har ikke behov for pengene, mens Southampton nok er grundig lei av at toppklubbene (og da spesielt Liverpool) rapper alle som slår igjennom på St. Mary’s.

Møte i døra
Keita og Van Dijk har vært hett stoff for sportsidene gjennom hele sommeren, og akkurat nå virker nederlenderen å være nærmest, om ikke nær, en overgang til de røde. Dette til tross for at Southampton så sent som onsdag skal ha meldt at spilleren heller skal få råtne på reservelaget enn å få streike seg til overgang. Tøffe tider for Southampton og deres tilhengere, og Liverpool-fansen som mener nederlenderen bør slippes til Anfield skal være forsiktige så de ikke møter seg selv i døra. Det ville neppe blitt tatt godt imot om Coutinho kastet inn håndkleet og krevde at bud fra Barcelona ble godtatt – noe som naturligvis fort kan skje.

Fart og spenning
Nevnte Salah har uansett ankommet, og dette betyr ytterligere hurtighet på topp. Salah og Mané vil garantert spre skrekk blant motstanderlagenes forsvarsspillere, og dette da forhåpentligvis sammen med magiske Coutinho. Og Liverpool har flere offensive strenger å spille på denne sesongen. Daniel Sturridge er kanskje ligaens beste avslutter, og vil naturligvis bli en kjærkommen forsterkning om han som bebudet holder seg skadefri mer enn tilfellet har vært de siste sesongene.  Sturridge vil garantert få mye spilletid, særlig mot lag som legger seg dypt, selv om Roberto Firmino er det klare førstevalget. I offensiv bakhånd har man da en Dominic Solanke som har vært en svært positiv overraskelse etter overgangen fra Chelsea, en endelig friskmeldt Danny Ings, stortalentet Ben Woodburn, samt Divock Origi som når som helst kan slå ut i full blomst. Det er med andre ord ikke offensivt Liverpools eventuelle problemer ligger.

Liverpool

Skranglete forsvar
Naby Keita virker ikke å bli Liverpool-spiller med det første, og Klopp virker dermed å måtte klare seg med hva han hadde tilgjengelig av midtbanespillere forrige sesong. Kaptein Jordan Henderson er friskmeldt, og Klopp har også solide kort som Wijnaldum, Can, Grujic og Milner til midt på banen.  Coutinho er jokeren, men en gedigen strek i regningen var det at ballvirtuosen Adam Lallana forrige uke ble meldt å miste de neste to månedene med skade. Lallana er alltid en skapende kraft, og den engelske landslagsspilleren vil bli dypt savnet. Det er uansett defensivt bekymringene ligger for Liverpool. Klopp har vært ute med taktisk spill mot Southampton ved å hevde at han er fornød med stopperne han har tilgjengelig, men dette er naturligvis renspikket jug.

Joel Matip er når sant skal sies eneste i forsvarsfireren man helt og fullt stoler på. Mamadou Sakho er ute i kulda og på vei bort, mens Dejan Lovren har tatt steg uten egentlig helt å bli en stopper man stoler helt og fullt på. Joe Gomez er et solid talent, men neppe moden for tittelkamp. På høyreback har Trent Alexander-Arnold tatt steg som gir ham fortrinn mot offensivt svært beskjedne Nathaniel Clyne, men 18-åringen har naturligvis fortsatt mye å lære. Venstrebacken har vært en akilleshæl over lang tid, og det gjenstår å se hvem som til slutt ender opp med plassen. Moreno er et festfyrverkeri når han raider opp langs kanten, men ubrukelig defensivt. Gledelig nok virker spanjolen å ha lært noen av leksene i sommer. Skulle sommerformen vise seg å være et blaff, må Klopp ty til potet Milner eller sommerkjøp Robertson. Van Dijk vil løse mange av de defensive problemene, men det hadde samtidig befriende om en spiller for en gangs skyld ikke lykkes med å sutre seg til ny klubb.

Keeperplassen er intet tema etter Mignolets flotte forrige sesong. Skrekken er imidlertid at Klopp, mot bedre viten, trumfer gjennom bruk av sitt eget kjøp. Karius er, etter hva man har sett så langt, i beste fall et andrevalg.


Kim Marki

 

Bookietest 2017/18