Velkommen til Bergen!

24/07/2017

Men sportsdirektør Brian Holm kan gjerne holde seg hjemme.


Sykkelsporten er stor, populær og følges av et utall millioner over det meste av kloden. Den interessen har overlevd et sørgelig høyt antall skandaler, oftest da i form av dopinganklager, -dommer, -utestengelser.

Det er i skrivende stund bare timer siden målgang i Tour de France, et ellevilt, vågalt sykkelrace – denne gang nesten helt forskånet fra de nevnte uhyrligheter. Og Jeg lar meg enkelt rive med i disse våghalsers nesten umenneskelige prestasjoner gjennom tre uker i sol og regn, over flatt og bratt landskap. 

Det har blitt sommerukenes samlende familietema, uansett hvor vi befinner oss.

Respekten jeg har for det som utøves og presteres fra ubekvemme sykkelseter er meget stor. Lagenes taktiske disposisjoner, hierarki og rollene som tildeles og utføres gjør dette til litt av et sjakkliknende skuespill. På mange måter likt det en uhelbredelig fotballnerd opplever fra sidelinje eller tribune.

Snart kommer «sirkus sykkel» til Norge og Bergen. Det kommer til å bli en folkefest av dimensjoner hvis organisasjonskomiteen har gjort sitt på infrastruktur og logistikk, og VM-utøverne kommer rene til Vestlandet.

Jeg håper imidlertid at Quick-Step Floors’ danske sportsdirektør Brian Holm holder seg hjemme med wienerbrød og kona.
Han er nemlig sur fordi man i 2017 har begynt å fjerne «tradisjonen» med podiepiker ved prisutdelingene etter etappene. Australia har fjernet «de yndige», spanjolene gjør det samme under det kommende Vuelta a España og under VM i Bergen vil det bli bunadskledde ungdommer som kommer med blomster og bamser.

Og det er Norges feil, ifølge Holm:
-Selvfølgelig er det Norges fejl, at podiepigerne forsvinder. Det er dem, der startedede det. Det var dem, der pludselig synes, at det er sexistisk, og at det er at 'udstille kvinder', sa han til NRK.

-Ikke engang svenskerne kunne finde på sådan noget, og er der nogen, der er idioter, så er det svenskerne. De har ikke engang cykelløb, la dansken til – dog med et smil.
-Norge er som en saudiarabisk oliestat, hvor man ikke må vise sig frem. De skal have burka på. Skal vi også droppe champagnen på podiet? Nej, jeg er ikke glad for det. Nordmændene er nogle skiderikker, avsluttet Brian Holm.

«Saudiaraberen» Harald Tiedemann Hansen, som er norsk sykkelpresident, lever heldigvis i samme årtusen som oss andre fjellaper, og ler av Holms utspill.
Jeg ler ikke! For meg er det langt mer alvorlig enn om man skal ha kyssepiker på sykkelpodier – nemlig hvorfor Holm i det hele tatt er involvert (og tillatt involvert) i sykkelsporten etter å ha innrømmet EPO-bruk i sin aktive tid.

Tross smilet Holm lurte frem under intervjuet, så tror jeg faktisk ikke at han tuller. Han er i hvert fall slett ikke “ked av det”, så da er det vel bare å hilse ham og si at 
“snart er kaffen klar”


Øivind Smestad

Bookietest 2017/18