Stjerner i bakgården

26/01/2018

Notts County skal lørdag i aksjon mot Premier League-motstand, og for mange av de involverte blir dette et frem fra glemselen-øyeblikk av de sjeldne

Det dukes for fjerde runde i FA-cupen (Sheffield Wednesday og Manchester United har allerede avansert) , og det er fortsatt flust med askeladder igjen i feltet. Mange av dem vil forlate turneringen denne helgen, og med dem vil man eventuelt også måtte vinke farvel til kjente og kjære veteraner.

På Notts Countys trenerbenk sitter det to herremenn med totalt over 650 Premier League-kamper, mens det ute på gresset er akkurat like glamorøst. Kevin Nolan, Alan Smith, Shola Ameobi, Nicky Hunt og toppscorer Jon Stead skal denne helgen gjøre det som kan vise seg å bli en aller siste krampetrekning mot Premier League-motstand. 

Notts County blir regnet som verdens eldste klubb som fortsatt spiller profesjonelt, og totalt kan klubben vise til nær 5000 kamper i The Football League. Lørdag skal man i aksjon i FA-cupens fjerde runde mot Swansea, og i FA-cupsammenheng har Notts County langt mer å vise til enn helgens Premier League-motstander. Swansea kan vise til to tapte semifinaler (1926 og 1964), mens Notts County kan skryte av to finaler. Det endte med tap mot Blackburn i 1891, men revansj ble tatt da laget kunne heve pokalen etter 4-1-seier mot Bolton i 1894. 

Klubben var i øverste divisjon i England så sent som i 1991/1992. Hele 10 av 42 kamper ble vunnet, men man hadde til slutt fire poeng frem til sikker plass. Noen kasteball var man uansett ikke. Både Chelsea og West Ham ble slått, mens Manchester United ble holdt til 1-1 på Meadow Lane i sesongen hvor Leeds feiret ligamesterskap, mens Liverpool for første gang siden 1981 endte utenfor topp 2, da Graeme Souness hadde fått ansvaret for de røde.

Apropos Liverpool; Den glimrende Liverpool-backen Steve Finnan har for lengst blitt et kjent og kjært quiz-objekt blant annet takket være sitt opphold hos The Magpies. Finnan spilte samtlige kamper og ble kåret til årets spiller da klubben i 1998 vant League Two (eller 3. divisjon, som det het da) i overlegen stil. Notts County var klare for opprykk i mai, og endte til slutt 17 poeng foran nærmeste utfordrer. I managerstolen satt selveste Sam Allardyce. Og Allardyce er ikke eneste kjente managernavn som har hatt jobb på Meadow Lane.

Howard Kendall, Neil Warnock, og selveste Svennis-assistent Hans Backe har hatt jobb i Notts County. For svensken varte det imidlertid ikke lenge. Backe signerte kontrakt for tre år, men varte bare ni kamper i jobben. Den tidligere Ipswich-kjempen Alan Brazil har også hatt jobb som County-manager. 

De senere år har vært tøffe for Magpies-fansen. Ved flere anledninger har klubben vært en hårsbredd fra konkurs, samtidig som de sportslige resultatene har vært svært tunge å bære. Siste 20 år har man kjørt heis mellom nivå 3 og 4, og eierskapet har byttet hender like fort som opp- og nedrykk har blitt notert. For ganske nøyaktig et år siden ble det imidlertid gjort forandringer som virker å umiddelbart skulle bære frukter.

Alan Hardy ble gitt nøklene til klubben, og hans første gjøremål var å ansette Kevin Nolan som (spillende) manager. Nolan kan vise til over 400 kamper i Premier League, atskillige av dem som kaptein for Bolton, Newcastle og West Ham, og i nesten like mange av dem med tidligere Notts County-boss Sam Allardyce som sin sjef. Liverpool-fødte Nolan er en opplagt ledertype, og også i Notts County har vist sin evne til å lede. Nolan er fortsatt bare 35 år, men har ikke tatt i bruk sin spillerlisens på Meadow Lane . Det er det imidlertid andre med Premier League-erfaring som har gjort. 

Tidligere Leeds, Newcastle- og Manchester United-hardhaus Alan Smith har vervet som assistent-manager, og har siden 20154 notert seg for 76 ligakamper for The Magpies – 12 av dem denne sesongen. Shola Ameobi har over 300 ligakamper for Newcastle, og er fortsatt av de betrodde av Nolan. Nicky Hunt var lagkamerat med Nolan i Bolton, og høyrebacken var senest i aksjon da han spilte hele kampen mot Crawley forrige helg. I tillegg har man Jon Stead, og den tidligere Blackburn-angriperen er alt annet enn ferdigscoret. Stead var målscorer da Bradford for bare tre år siden sjokkerte Chelsea ved å vinne 2-0 i FA-cupmøtet på Stamford Bridge, og 34-åringen har siden da vært toppscorer i Notts County. Denne sesongen har han allerede registrert tosifret antall scoringer. 

Dette kan være siste kamp mot Premier League-motstand for spillere som Alan Smith, Shola Ameobi og Nicky Hunt, men helt sikker skal man ikke være. Nolans menn har, tross noe svak formutvikling, los på opprykk fra League Two. Swansea flyr høyt etter seieren mot Liverpool mandag, men er tross alt ikke bedre enn at det skal være mulig for Countys Premier League-veteraner å komme på talefot foran et fullsatt Meadow Lane. 

De gamle er tross alt eldst.

 


Kim Marki

Bookietest 2017/18